Bayramiçte 28. İda Kültür Ve Sanat Festivali Heyecanı Yaşandı Bayramiçte 28. İda Kültür Ve Sanat Festivali Heyecanı Yaşandı

Troya kazılarında 1873 sezonunda çalışan kazı işçilerinin çaldığı eserler ile birlikte, yurtdışından Pensilvanya Müzesi’nden iade olarak alınan Troya’nın Altın Eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yurt dışından iadesi sağlanan Kilya tipi idol ve Çanakkale’de kolluk kuvvetlerince ele geçirilmiş eserler Müzede düzenlenen ‘Kaçış Yok’ sergisi ile görücüye çıktı. UNESCO 1970 Sözleşmesi'nin diğer ülkeler tarafından bilinirliğinin ve öneminin oluşturulması ile Türkiye'den yurt dışına kaçırılan eserlerin büyük zahmetle yurda getirildiği eserlerin yer aldığı sergi yoğun bir katılımla açıldı.

ABD'den iadesi sağlanan 6500 yıllık Kilya İdolü, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Direktörü Selim Terzi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın uzmanlarının katılımı ile açılan sergide eserler artık evinde sergilenecek.

Ziyarete açılan sergi ile ilgili bilgiler veren Müze Müdürü Rıdvan Gölcük “ABD'den iadesi sağlanan 6500 yıllık Kilya İdolü, dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Batuhan Mumcu, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Direktörü Selim Terzi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın kıymetli uzmanlarının teşrifleriyle gerçekleşen ‘Kaçış Yok!’ sergisinde ilk kez adını aldığı topraklarda ziyaretçilerimiz ile buluştu. Yanı sıra bu sergide Troyadan yurt dışına kaçırılmış ve tekrar topraklarına kazandırılmış kültür varlıklarıyla, kolluk kuvvetlerimizin başarılı operasyonlarıyla Çanakkale bölgesinde ele geçirilen kültür varlıklarını göreceksiniz. Eser kaçakçılığı konusunda verilen büyük mücadeli için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzü ve tüm kolluk kuvvetlerini kutluyorum. Harika iş çıkarıyorlar” dedi.

Muhabir: Cuma Deren