Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde görev yapan Romatoloji Uzmanı Dr. Nedim Kaban, Dünya Artrit Günü dolayısı ileyaptığı bilgilendirmede, dünya genelinde yaklaşık 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen hastalık ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

Meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor Meme kanseri erkeklerde de görülebiliyor

Eklem ağrısı veya eklem hastalığıyla ilgili yüzden fazla romatizmal hastalık türünü kapsayan, her yaştan insanda görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik gibi) nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen, hatta yaşam sürelerini kısaltabilen Artritlere dikkat çekmek amacı ile her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Artrit Günü, bu yıl da farklı etkinliklerle kutlanıyor. Farkındalık oluşturmak amacı ile gerçekleştirilen etkinliklerde hastalık ile ilgili vatandaşlara bilgiler veriliyor. 

Dünya genelinde yaklaşık 1.7 milyar kişinin yaşam kalitesini ve topluma katılımını olumsuz etkileyen kas ve iskelet sistemi hastalıklarının en önemli ve yaygın grubunu temsil eden artrithastalıklar hakkında  Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde görev yapan   Romatoloji Uzmanı Dr. Nedim Kaban , bir açıklama yaparak hastalıklar hakkında bilgiler verdi. Uzmanı Dr. Kaban “Artrit Dünyada sık görülen hastalıklar içinde yer almaktadır. En çok görülen eklem romatizması olarak isimlendirilen romatoid artrit ve omurga ya da bel romatizması olarak bilinen spondilit artrittir. Diğer bağ dokusu iltihapları ise daha seyrek görülmektedir.  Genellikle sinsi başlayan bir hastalık olan artrit enfeksiyonla birlikte seyrederse hastalık çok daha belirgin bulgularla kendini gösterebilir. Eklemlerde şişme, ısı artışı, ciltte kızarıklık, ağrı ile kendini gösterir. Tutulumlar büyük ya da küçük tüm eklemlerde görülebilir ve ilerleyebilir.  Genel olarak tüm artrit hastalıklarının tedavisinde erken tanı büyük önem taşıyor. Dolayısı ile  tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı oranı da o ölçüde artar” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: Cuma Deren