Ayvalık, yemyeşil ormanları ile bilinen son derece şirin bir tatil beldesidir. Bunun yanı sıra sakinliği, huzuru, doğası sayesinde şehrin kaosunu terk edip yeni bir yerde yaşamak isteyenlerin de tercihleri arasındadır. Taş evlerinden mavi bayraklı plajlarına, Ege kıyısındaki konumundan antik çağa uzanan tarihine kadar Ayvalık, turizm potansiyelini giderek artırmaktadır. Bir Ayvalık tatili yapmayı düşünüyorsanız, merak ettiğiniz bilgileri siz de içeriğimizde keşfedebilirsiniz.
Ayvalık Hakkında Genel Bilgiler
Ayvalık; Ege Denizi sahil kısmında yer alır. İlçenin doğusunda Bergama, güneyinde Altınova, kuzeyinde Gömeç ilçesi ve batısında Ege Denizi bulunur. Balıkesir’e bağlı turistik bir ilçe olan Ayvalık, çevresindeki diğer turistik noktalara yakınlığı ile de son derece avantajlı bir konumdadır. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçede, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer. Devamlı olarak hafif rüzgarlı olan ilçe, çam ormanları ve zeytinlikler bakımından zengindir. Ayrıca coğrafi olarak Ege Bölgesi’ne dahil olsa dahi, idari olarak Marmara Bölgesi sınırları içindedir. Antik Çağ'da bir tür yabani ayva anlamına gelen “Kidonia” adıyla bilinen ilçe, sivil mimarisi, tarihi ve kültürel mekanları, plajları, doğal güzellikleri ile ünlüdür. Böylece tatilciler de erkenden Ayvalık pansiyonları içerisinden seçim yaparak bu şirin beldede huzurlu bir tatil geçirmeyi planlar.
Ayvalık’a Nasıl Gidilir?
Ayvalık'a karayolu, havayolu, demiryolu ve denizyolu ile ulaşmak mümkündür. Buna göre bazı km bilgileri ve yol tarifleri aşağıdaki gibidir:
Karayolu İle Ayvalık’a Ulaşım: İzmir – Ayvalık arası yaklaşık 156 km, Ankara – Ayvalık arası aşağı yukarı 740 km ve İstanbul – Ayvalık arası da ortalama 409 km’dir. İzmir’den özel aracınızla yaklaşık 2 saat içerisinde Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan gidecekseniz Bursa- Balıkesir- Edremit güzergahını takip ederek Ayvalık’a yaklaşık 5 saatte ulaşabilirsiniz. Ankara’dan yola çıkıyorsanız Eskişehir- Bursa- Balıkesir rotasını izleyebilir ve ortalama 7 buçuk saatte ilçeye varabilirsiniz.
Havayolu İle Ayvalık’a Ulaşım: Ayvalık’a en yakın havalimanı Edremit Koca Seyit Havalimanı’dır. Ayvalık ile havalimanı arası mesafe ortalama 41 km’dir. Havaalanına indiğinizde ilçeye giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.
Demiryolu İle Ayvalık’a Ulaşım: TCDD bünyesindeki İzmir Mavi Treni ile Balıkesir üzerinden Ayvalık’a geçebilirsiniz. Ankara – İzmir arası sefer düzenleyen İzmir Mavi Treni’nde Balıkesir durağında inebilir, Ayvalık’a aktarma otobüsler ile ulaşabilirsiniz.
Denizyolu İle Ayvalık’a Ulaşım: İstanbul Yenikapı ve Bostancı’dan kalkan deniz otobüsleri ile 2 saatte Bandırma’ya varabilirsiniz. Buradan da 3 saatlik bir yolculuk ile Ayvalık’a gidebilirsiniz. Ayrıca Midilli Adası’ndan da feribot ve deniz otobüsleri Ayvalık’a gitmektedir.
Ayvalık Gezilecek Yerler Listesi
Bu şirin beldeye gelmişken ziyaret edebileceğiniz pek çok yer var. Camilerden müzelere, plajlardan tepelere kadar Ayvalık gezilecek yerleri ile dolu dolu bir tatil geçirmeniz için idealdir. İşte Ayvalık’ta gezilecek yerler:
Saatli Cami
Ayvalık’ın ilçe merkezinde, İsmet Paşa Mahallesi’nde yer alan Saatli Cami, XIX. yüzyılın ikinci yarısında yerli Rumlar tarafından kilise olarak yapılmıştır. 1928’den sonra camiye dönüştürülen yapı, dikdörtgen planlıdır. Süslü kapısından içeri girilir. Yapının planı kilise olarak inşa edildiğinden pek tabii ki haç düzenindedir. Kilisenin çan kulesi sonraki yıllarda saat kulesine dönüştürülmüştür.
Ayvalık Ayazması
Ayazma kelimesi, Yunanca “kutsal yer” anlamını taşıyan “Hagiasma” sözcüğünden gelir. Ayazmalar, Ortodoks kültürüne ait yapılardır ve şifa dağıttığına inanılır. Ayvalık Ayazması ise 9,7 metre yüksekliğe sahip olup 391 metrekare parselde yer alır. Güneydoğu-Kuzeybatı cephelerinde 8 pencere vardır ve bina bu şekilde aydınlatılır. Vitrayların kullanılması ile de yapının içerisi renklendirilmiştir. Kaset döşeme şeklinde imal edilen tavanda bulunan her kasedin göbeğinde akantus yaprağı motifli alçı süslemeler yer almaktadır. Ayvalık Gazi Kemal Paşa’da bulunan yapı, kültür turizmi ve bölgenin tarihi açısından önemlidir.
Cennet Tepesi
Cennet Tepesi ise Ayvalık’ın en yüksek tepeleri arasındadır. Böylece körfezi ve adaları kuşbakışı olarak seyretmek mümkündür. Burada çamların altında dinlenebilir, manzarayı seyredebilir, kafeteryada soluklanabilirsiniz. Cennet Tepesi, Ayvalık merkezin yaklaşık 3 km kuzeydoğusundadır. Bu sayede merkezden gayet kolayca Cennet Tepesi’ne gidebilirsiniz.
Taksiyarhis Memorial Museum
Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesidir. İlk olarak 15. yüzyılda küçük bir kilise olarak inşa edildiği düşünülmektedir. Girişin üzerinde yer alan 1844 tarihli kitabeden üst taşıyıcıların ahşaptan yapıldığı anlaşılır. Kiliseye batı cephesinde yer alan narteksten 3 adet ana giriş kapısıyla girilir. Hz. İsa’nın yaşam hikayesinin anlatıldığı mermer ikonlarla donatılmıştır. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore ettirilmiş ve 2013 yılında “Taksiyarhis Anıt Müzesi” adıyla faaliyetlerini sürdürmüştür. Bugün de müze her gün açıktır ve 08.30 - 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Çınarlı Cami
Ayvalıklı Papaz İkonomos’un 1793’teki ölümünden kısa bir süre sonra tamamlanan yapı, 1923’te camiye çevrilmiştir. Bahçesinde bulunan çınar ağacından dolayı Çınarlı Cami adı verilmiştir. Dikdörtgen şekilde uzanan yapı, zemin katı bazilikal, üst örtü bakımından kapalı Yunan haç planına sahiptir. Ayvalık'ta bulunan tarihi yapıların en görkemlisidir. Moloz ve kesme taş malzemesiyle yapılmıştır.
Sarımsaklı Plajı
Ayvalık’ın en hoş plajlarından biri olan Sarımsaklı Plajı, ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır. Sarımsaklı’da yağışlı ve ılık bir kış mevsimi yaşanmaktadır. Bölgede yaz mevsimi ise sıcak ve kurak geçmektedir. 7 km uzunluğunda ve 100 metre eninde olan plaj, masmavi denizi ile kayıtsız kalamayacağınız bir manzara sunar. Bölgenin popüler plajlarından olduğu için yazları çok kalabalıktır. Bölgede çeşitli deniz ürünlerinin servis edildiği restoranlar, kafeler, çay bahçeleri de vardır. Halka açık bir şekilde kullanılabilen bu plajda dilediğiniz aktivitelerden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Sakin ve dalgasız denizi ile rahatça yüzebileceğiniz plajın sahil şeridi tamamen kumlakaplıdır.
Ayvalık'ta Ne Yenir?
Papalina: Adı Rumlardan kalan, yalnızca Ayvalık’ta çıkan bir balıktır. Tipi hamsiye benzer.
Sakızlı Dondurma: Komşusu Midilli Adası’ndan gelen bu lezzet, sakız ağacının özünden gelen mastikalı yani sakızlı dondurmadır.
Girit Mezeleri: Mübadele zamanı gelen Girit’ten gelenlerin Ayvalık’a taşıdığı bir mutfak kültürü vardır. Turp otu, radika, rezene, hardal otu, deniz börülcesi, kabak çiçeği, ısırgan, kazayağı gibi mezeleri kapsar.
Koruk Suyu: Olgunlaşmamış üzümün (koruk) sıkılması ile elde edilir.
Ayvalık Tostu: Tabii ki Ayvalık denildiğinde akla gelen ilk lezzettir ve markalaşmıştır.