Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında var olan bu gruplar sayesinde her kesimden vatandaşlar bağımlılıklarından kurtularak, ardından diğer bağımlılara rehberlik etmeyi tercih ediyor. Bu amaçla Lapseki ve Çardak’ta da Adsız Alkolikler (AA) grubu kurularak, şehirdeki bağımlılara yardım etmek için çalışıyorlar.
Lapseki ve Çardak’ta Adsız Alkolikler (AA) grubunun kurucusu ve rehberi olan E.S. ,bu grup hakkında bilgi vererek, alkolden ve uyuşturucudan kurtulmak isteyen herkesi programlarına katılmaya davet etti. Yıllar boyunca kendisi de alkol bağımlılığından mustarip olan E.S. İzmir’de katıldığı program sayesinde 17 yıldır alkol kullanmadığını belirtti. Adsız Alkolikler grubunun kesinlikle ücretli olmadığını ve temel ilkesinin ‘isimlerin kullanılmaması, kimliğin açığa çıkmaması’ olduğunu söyleyen E.S. , Çanakkale’de bu grubun eksikliğini gördüğünü ve yardım etmek amacıyla grubun burada da kurulması için çalışmalara başladığını belirtti.
“KİŞİLERİ KORUMAK ANLAMINDA ‘ADSIZLIK’ ÇOK ÖNEMLİ”
15 senedir Lapseki’de yaşayan ve Adsız Alkolikler Grup Rehberi olan E.S. ,”Dünya çapında bir grup Adsız Alkolikler grubu. Bu grupta toplumun her kesiminden insanlar var. Doktorlar, iş adamları, ev kadınları, zenginler, fakirler var. Bu kişileri korumak anlamında ‘adsızlık’ çok önemli. Şahıs geldiği zaman gruba isterse kendi ismini söylemiyor. Başka bir isim de söyleyebiliyor. Kapalı toplantılarımız oluyor. Paylaşımlarını anlatabiliyoruz bu yüzden adının ifşa olmaması gerekiyor. Bizim geleneklerimiz var. 12 Basamak adı verilen bir iyileşme programımız var, bu programı uyguluyoruz ayıklığı yakalamak için. Bir de 12 Geleneğimiz var. Bu da grubumuzun ilkeli ve sürekli olmasını sağlamak için. 1. ve 12.basamakta alkol ismi geçiyor, diğer basamakların hepsi ruhsal gelişim basamağı. Şahsın kendisi ile yüzleşmesi ile ilgili. Alkoliklerin bu basamakları yapması gerekiyor. 12. basamağımız çok güzel bir basamaktır. Şu şekildedir; ‘eğer sen ayıldıysan, temiz olduysan başkasına yardım edeceksin’ diyor. Ben de bu basamağı uyguluyorum” diyerek grup hakkında bilgi verdi.
“KAPALI TOPLANTILARIMIZA DIŞARIDAN İNSAN ALMIYORUZ”
Gruba katılmak isteyenler için sürecin nasıl işlediğine dair bilgi veren E.S. , “Bizim açık ve kapalı toplantılarımız var. Şahıs kendisi veya ailesi ile bize geliyor. Ufak tefek sorular sorduğumuz ne için geldiğini anlıyoruz. Bu sefer grupla karar alıyoruz ve açık toplantı yapıyoruz. Bu toplantıda alkolizm hakkında, basamaklar hakkında, grup hakkında, gelenekler hakkında şahsa bilgiler veriyoruz. Kapalı toplantılarımız da ise, o alkolik olan şahıs katılmak istediğinde o 12 basamak çerçevesinde duygularını anlatıyor. Daha önce neler yaşadığını, neler gördüğünü anlatıyor. Bu toplantıya dışarıdan, alkolik olmayan insanı almıyoruz. Toplantımızın en sonunda ise gördüklerimiz, konuştuklarımız burada kalır diyoruz. Dışarıya bir bilgi vermiyoruz” ifadelerini kullandı.
“AYIK KALANLAR YENİ GELENLERE REHBERLİK YAPIYORLAR”
E.S. uzun süre ayık kalanların rehberlik görevinde bulunduklarını söyleyerek, “Uzun ayık kalanlar yeni gelenlere rehberlik yapıyorlar. Kendi başından geçenleri anlatıyorlar, yol gösteriyorlar. Huzurlu ve mutlu yaşamanın, alkolden uzak durmanın yollarını gösteriyorlar, tavsiyelerde bulunuyorlar. Şunu da belirtmem gerekir, biz alkol karşıtı bir dernek değiliz. ‘Hayır içmeyeceksin’ diye katı kurallarımız yok. Biz sosyal içicilere karışmayız. Bizler içmeyi beceremedik. Yoksa benim çok arkadaşım var içen, yine onlarla sohbet ederiz ama bizim için tehlikeli. Onların yanında bulunmak bizim için aşermek gibi olmuş oluyor. Bu yüzden buna dikkat ederiz, mesela gitmeden önce o arkadaşlarımızın yanına karnımızı doyurup gideriz, altın kurallarımız var alkol almamak için o kuralları muhakkak uyarız. Buna bütün hayatımız boyunca uyacağız” dedi.
“TEMEL İLKELERİMİZDEN BİRİ BAĞIŞ ALMAMAK”
AA'nın ikinci bir temel ilkesi ise dışarıdan bağış almamak olduğunu belirten E.S. ,”Bizde derneklerde olduğu gibi aidat yok, kayıt yok. Örneğin, çok zengin bir kişi geldi bize, alkolden kurtuldu, alın 1 trilyon para dedi. Biz kabul edemiyoruz. Bizim dediğim gibi belli geleneklerimiz var. O geleneklerin dışına çıkamıyoruz. Bir kutumuz var. Sadece o kutuya 5 lira 10 lira en fazla 100 dolara kadar para atabiliyoruz. O paralarla da giderler için kullanılıyor, grubun çayı kahvesi alınıyor. Kirası, elektriği ödeniyor” diye anlattı.
“UZUN SÜRE KABUL EDEMEDİM ALKOLİK OLDUĞUMU”
Kendi yaşam öyküsünden ve Adsız Alkolikler ile tanışmasından bahseden 64 yaşındaki E.S. “Ben İzmir grubunda ayıklığı yakaladım. Ama uzun süre kabul edemedim alkolik olduğumu. Çok zor bir süreç bu. Ben alkole çok ufak yaşta başladım, 13 yaşımdaydım. Evde arta kalan içkileri içerek başladım. Gençlik yıllarında özentilik başladı arkadaşlar arasında. Bu farklı boyutlara gitti. Bu hastalık öyle bir hastalık ki… Ben şimdilik bu hastalığı durdurabildim. Ben iş adamıydım, param vardı, işimi aksatmıyordum. Ama senelerce alkolik olduğumu kabul edemememin sebeplerinden bir tanesi, alkolikleri köprü altında yatan, pejmürde, giyimi olmayan kişiler zannediyordum. Benim bunların arasında ne işim var diyordum ama Adsız Alkoliklere gidince öğrendim, alkoliğin kralıymışım” diyerek anlattı.
“ÇANAKKALE’DEKİ HASTANELERDE YATANLARLA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSEM…”
İzmir’de Adsız Alkoliklere katılmaya kendisi karar vermediğini, hastanede yattığı sırada doktorlarının göndermesi ile katıldığını söyledi. Çanakkale’de de bu sistemin olması gerektiğini söyleyen E.S. , “Bu durum bizim kanayan yaramız. İzmir’de Ege Üniversitesi Hastanesi’nde defalarca yattım. Oradaki doktorum, bizi Adsız Alkolikler grubuna yönlendirdi. Biz hastanede yatarken, ‘oraya gideceksiniz’ dedi. Biz haftada iki gece Adsız Alkolikler grubuna gidiyorduk. Haftanın bir günü de Adsız Alkolikler grubu hastaneye geliyordu. Hastanede yatışımızın sebebi alkolü bırakmak. Hastane detoks tedavisi uyguluyor, serumlar takıyor. Şahıs alkolden aranıyor, hastanenin bünyesinde terapiye geliyor. ‘Tamam ben bu işten yırttım’ diye düşünüyor, sonra hastaneden çıkıyor ama aradan 1 hafta geçmeden tekrar başlıyor. Çünkü alkol çok kurnaz. Üzülüyor içiyor, seviniyor içiyor. Ama şahıs hastaneden çıktıktan sonra Adsız Alkolikler grubuna gelirse diyor ki, ‘benim burada arkadaşlarım var, beni bu kişiler anlıyor çünkü onlar gibiyim’ diyor. Yani damdan düşenin halini damdan düşen anlar diye bir atasözümüz var ya bizler de damdan düştük. Biz o hastanede yatanı anlayabiliyoruz, o da bizi anlıyor. Bizim karşılıklı konuşmalar çok farklı, bizi duysanız şaşırırsınız. O beni anlatır, ben onu anlatırım. Bizim üzüntümüz, Çanakkale’deki hastanelerdeki hocalar bize bu şahısları yönlendirmiyorlar. Ama bütün dünya ülkelerinde bu sistem çalışıyor. Hastane ve Adsız Alkolikler işbirliğinde çalıyor. Ben Lapseki’de bu grubu açmak istediğimde Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığına sorduğunda bakanlıktan çok güzel bir yanıt verdi; ‘Adsız Alkolikler grubu, alkolü bırakmak isteyenler için faydalı, olumlu bir gruptur. Açılmasında bir sakınca yoktur’ dendi. Bizim talebimiz şu; hastane ile bir diyaloğum olursa, onlar beni kabul ederlerse haftada 1-2 gün gidebilirsem, orada yatan insanlar var, onlarla iletişime geçebilirsem çok iyi olur” ifadelerini kullandı.
“EŞLERİMİZİN DE TOPLANDIĞI GRUP VAR”
E.S. alkoliklere yardım etmenin yanı sıra ailelerine de yardım ettiklerini söyleyerek, eşinin de alkolik ailelere rehberlik ettiklerini söyledi. E.S. ,“Bizler kendimizi hasta ettik ama ailelerimizi de hasta ettik. Eşlerimiz de bizim yüzümüzden ruhsal olarak hastalandılar. Kolay değil bir alkolik ile yaşamak. Eşlerimizin de toplandığı grup var. Al-Anon deniliyor bu gruplara. Onlar da kendi aralarında toplanıyor. Benim eşim AL-Anon’ların rehberi. Bu dünya çapında bu şekilde” dedi.
“LAPSEKİ VE ÇARDAK BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ BİZE DESTEK OLDU”
“Çardak grubunu açılalı hemen hemen 1 ayı geçti. Çardak’ta henüz yeniyiz” diyen E.S. ,“Daha önceden Lapseki’de açmıştık ve orada 5 kişiye ulaşmıştık. Daha sonra 2 kişi kaldık. Lapseki’de Dalyan Mahallesi’nde yerimiz. Herkese duyurmaya çabalıyoruz. Geçtiğimiz gün Lapseki Belediye Başkanımızla görüştüm. Afiş ve broşür bastırıyorlar bize. Daha önceden belirttiğimiz gibi, biz büyük paralar kabul edemediğimiz için ancak ricada bulunabiliyoruz. Kutumuzda biriktirdiğimiz parayla bir şey yapabiliyoruz ancak. Belediye başkanımız bize yardım etti. Tanıtım broşürü yaptıracak. Çardak Belediyesi de bize ücretsiz yer verdi. Tabelamızı yaptı, kartlarımızı bastı. Şuanda çalışmalarımız devam ediyor. Kartlarımızı, broşürlerimizi dağıtacağız. Bize telefon numaralarımızdan ulaşabilirler” dedi.
Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi