Biga Devlet Hastanesi, personeline yönelik eğitim çalışmalarına devam ediyor. Anestezi Uzmanı Dr. Fatih Koç tarafından verilen Temel ve İleri Yaşam Desteği Eğitimi, hastane personelinin hayati tehlike oluşturan durumlarda nasıl müdahale edeceği konusunda kritik bilgiler aktardı.
Hayati Öneme Sahip Eğitimler
Eğitimde, özellikle hastaların yaşamda kalması için uygulanan en önemli sağlık hizmetlerinden biri olan kaliteli CPR (kalp masajı) teknikleri ve doğru müdahale yöntemleri üzerinde duruldu. Dr. Fatih Koç, personellere CPR'nin önemi, aralıksız kalp masajı, yetişkinlerde temel ve ileri yaşam desteği, hava yolu açma teknikleri ve yönetimi, arrest ritimlerin tanımlanması ve yönetimi gibi konularda bilgi verdi.
CPR’nin Hayati Önemi
Eğitimin temelini oluşturan CPR'nin önemine değinen Dr. Fatih Koç, şunları söyledi:
"Hayati tehlike oluşturan durumlar her an herkesin başına gelebilir. Böyle durumlarda CPR, hiç vakit kaybetmeden yapıldığında, birçok hastanın hayatını kurtarabilecek güçtedir. Zamanında ve doğru bir şekilde müdahale edilirse hastayı kurtarma ihtimali oldukça yüksektir. Bu müdahalelerin herhangi bir ilaç veya cihaz kullanmadan yapılan kısmına temel yaşam desteği denir ve her yetişkin bireyin ilk yardım eğitimi alması, hangi durumda nasıl bir yöntem uygulayacağını bilmesi büyük önem taşır."
İleri Yaşam Desteği Nedir?
İleri yaşam desteği hakkında da bilgi veren Dr. Koç, bu sürecin daha karmaşık müdahaleleri içerdiğini belirtti. Kalıcı ve güvenilir hava yolu açıklığının sağlanması, pozitif basınçlı etkin yapay solunum, oksijen desteği, damar içi ilaç ve sıvı uygulamaları, defibrilasyon ve resusitasyon esnasında değişebilecek klinik ve ritim durumlarına uygun tedavi ileri yaşam desteği kapsamında yer alıyor.
Dr. Koç, tıbbi bakım kalitesinin artırılması ve hasta kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla bu eğitimlerin periyodik olarak devam edeceğini belirtti.