ÇOMÜ Biyoteknoloji ve Gen Bilimleri (BiyoGen) Topluluğu ve Çanakkale Teknopark’ın işbirliği ile Ziraat Fakültesi Amfisi’nde düzenlenen sempozyuma Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Belediye Başkan Vekili Mehmet İrfan Mutluay, Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erkal Bil, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Dardeniz, akademik ve idari personel, kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler katıldı. Sempozyum öncesi protokol üyeleri Kalıcı Tarımsal Değerler Sergisi'ni gezerek, bilgiler aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlaya sempozyumun açılış konuşmalarına geçildi.
BiyoGen Topluluğu hakkında bilgiler veren Topluluk Akademik Danışmanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Onur Sinan Türkmen, biyoteknolojinin geleceğin ağır sanayiye gerek duymadan, küçük formüllerde, küçük laboratuvarlarda kalkınmayı sağlayacak olan bilim dallarından biri olduğunu belirterek, “Yaşam bilimleri disiplinleri iş arayan değil, istihdam yaratan konulardır" dedi.
Eski bir kavram olan girişimcilik kavramının üniversitelere girişinin yeni olduğu ifade eden Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, "İnsanlık tarihinin sanayi devrimi ile birlikte en önemli değişimlerinden birini yaşadı. 20. yüzyılın son çeyreğinde bilgi çağını yaşadığımız bu dönemde ise artık gelişmeler çok daha hızlı seyrediyor. Dünyada büyük bir yarış var. Günümüzde girişimcilik, inovasyon ve ileri teknolojiler bir beka sorunudur. Bu teknolojilere sahip olan ülkeler baki olacaktır. Dünyada 10-15 yıl içerisinde muazzam değişimler meydana gelecek. İş gücünün yapısı değişecek. Belki milyonlarca işsiz meydana gelecek. Ama yapay zekaların ve her alanda akıllı sistemlerin devreye girdiği bir dünyaya doğru gidiyoruz. Böyle bir dünyada varlığımızı devam ettirmek istiyorsak girişimciliğe ve inovasyona önem vermek zorundayız. Bu noktada üniversitelerimize ve Teknoparklara büyük işler düşüyor" diye konuştu.
Program, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sılan’ın oturum başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda VSY Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş’ın “Globalizasyon ve VSY Deneyim” başlıklı sunumu ile devam etti. 9 konuşmacının yer aldığı çağrılı bildirili Girişimcilik, İnovasyon ve Biyoteknoloji Sempozyumu, plaket takdimi ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.
Editör: Boğaz Gazetesi