Başhekim Prof. Dr. Okhan Akdur’un öncülüğünde birçok bilgi paylaşan uzman doktorlar, bu süreçte merak edilen konular hakkında bilgi verdi.

ÇOMÜ Sağlık ve Uygulama Araştırma Hastanesi tarafından yayımlanan videoda, Başhekim Prof. Dr. Okhan Akdur, Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Semih Petekkaya, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Alper Akçalı, Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Doç Dr. Alper Şener, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mesut Erbaş ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Aylanç Koronavirüs sürecine dair vatandaşların merak ettikleri konulara değinen açıklamalarda bulundu.

“ŞUBAT AYI İTİBARİ İLE HAZIRLIKLARIMIZA BAŞLAMIŞTIK”
Başhekim Prof. Dr. Okhan Akdur, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Hastanesi olarak 78’i yoğun bakım yatağı olmak üzere 510 yatakla hizmet vermekteyiz. Bilindiği üzere dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid 19 diye andığımız bir hastalığın henüz yaygınlaşmadan Şubat ayı itibari ile hazırlıklarımıza başlamıştık. Hastane bünyemizde oluşturduğumuz Covid 19 Komisyonunun yapmış olduğu toplantılarda olası vakalarla karşılaşıldığında, bu hastaların nereden girecekleri, hangi yolu izleyecekleri, hangi serviste takip edilecekleri ve nasıl tedavi alacaklarını planlamıştık. Dünya Sağlık Örgütü’nce tüm dünyada pandemi ilan ile birlikte bu çalışmalarımıza ivme verdik ve İl Sağlık Müdürlüğünce hastanemiz Çanakkale genelinde olası ve kesin Covid 19 hastalarına hizmet vermek üzere planlandı. Bu planlama ile birlikte tüm çalışanlarımız, ünitelerimiz, yoğun bakımlarımız bu hastalara hizmet verecek özgü özelliklerle yeniden yapılandırıldı” dedi.

Akdur, “Bizler, hastane yönetimi olarak, sağlık personelimiz de dahil olmak üzere pandemi hastanesi ilan edildikten sonra, bu hastaların bakımı için her türlü tedbiri aldık ve almaya devam ediyoruz. Sizler de lütfen tedbiri elden bırakmayın, lütfen evinizde kalın” çağrısında bulundu.

“İLK ÖNCE TRİAJ ÇADIRLARINDA KABULÜ YAPILMAKTADIR”
Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Semih Petekkaya, “Covid 19 olası ve kesin tanısı olan hastalar, ilk önce hastanemiz acil servisi önünde bulunan triaj çadırlarında kabulü yapılmaktadır. Şüphelenilen vakalar, hastane acil servisi içerisine alınarak, hastalığın öyküsü, hastanın ateş durumu, fizik muayenesi, akciğer sesleri dinlenerek değerlendirme yapılmaktadır. Covid 19 enfeksiyonundan şüphelenildiği zaman hastanın burun ve ağız bölgesinden sürüntü örnekleri alınmakta, akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi testi tetkiki istenmektedir” ifadelerini kullandı.

“KAPASİTEMİZ GÜNDE 380 ÖRNEĞE KADAR ÇOK RAHATLIKLA ÇALIŞABİLECEK ŞEKİLDE”
Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Alper Akçalı, “6 Nisan’dan beri şehrimizdeki şüpheli örneklerin hepsinin çalışılmasını laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Laboratuvarımızın kurulma sürecinde, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü ve başhekimliği ile il içindeki birçok kişinin katkısı oldu. Ekip çalışması olarak yürütüyoruz, tek kişiyle yürütülebilecek bir süreç değil. Bu çalışma sürecinde de laboratuvar çalışanlarımız mesai mefhumu gözükmezsiniz, uzun sürelerle, bazen gecelere kadar çalışıyor. Altyapımızı kurduktan sonra kapasitemiz günde 380 örneğe kadar çok rahatlıkla çalışabilecek şekilde ama şehrimizde henüz bu kapasiteyi doldurmadık” şeklinde konuştu.

“ÖRNEKLERİN YAKLAŞIK İKİ SAATLİK BİR ÖN HAZIRLIĞI VAR”
Akçalı, “Covid tanısına yönelik testleri Real-time PCR cihazında sonuçlandırıyoruz. Cihazın tek başına bir yeterliliği yok. İnsan emeğinin çok olduğu bir ön çalışmadan geçiriliyor. Örneklerin yaklaşık iki saatlik bir ön hazırlığı var. Sonuç okumalarını yaptığımız, ısı döngülerini sağlayan bir cihaz. Bununla da yaklaşık 120 dakika içerisinde 95 adet örneğin sonucunu alabildiğimiz, ileri teknolojili bir cihaz olarak kullanıyoruz. Sonuçları değerlendirmek için cihaz bize pozitif veya negatif vermiyor. Eğrilerin olduğu bir görüntü sağlıyor. Oradan biz sonuçları tek tek, her hasta bazında görsel olarak kendimiz değerlendirerek raporluyoruz” diye bilgi verdi.

“EVLERİNDE KALMAKTAN ÇEKİNENLER İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR OLUŞTURULDU”
“Evlerinde kalmaktan çekinenler için gerekli koşullar oluşturuldu” diyen Akçalı, “Yeme-içme konusunda hiçbir eksik yok. Kişisel koruyucu ekipmanlarında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından büyük bir desteği var. Hastane içerisinde, bazı arkadaşlarımız dışarıdan daha güvenli hissettiğini bile söylüyor” dedi.

“HASTALARIN YÜZDE 98 ŞİFAYLA TABURCU OLDULAR”
Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Doç Dr. Alper Şener, “Bizim takip ettiğimiz hastalar genelde, akciğer infiltrasyonu olduğu ama yaygınlaşmadığı, yüzde 50’nin altında infiltrasyon olduğu oksijen satürasyonun bozulmadığı hasta grubu takip ettik. Bu takip ettiğimiz hatsa grubu içerisinde 23 Mart’tan bu zamana, genel durumu kötüleşip de yoğun bakıma yatırdığımız hasta grubu yüzde 1 ila 3 arası değişti. Bunun dışında takip ettiğimiz hastaların tamamına yakın, yüzde 98 diyebilirim rahatlıkla, şifayla taburcu oldular” diye belirtti.

“TÜM BÖLÜMLERİN HEKİMLERİ, HEMŞİRELERİ BU BÖLÜMDE YER ALIYORLAR”
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, “Eğer hastalarımız zatürre belirtileri göstermiş ve kanda oksijen düzeyleri düşmeye başlamışsa bu hastaları, göğüs hastalıklarının sorumlu olduğu bölümde takip ediyoruz. Bunlar bizim ‘grup 2’ dediğimiz ve görece ağır hastalar oluyor. Bu hastaları, bölümümüze kabul ettikten sonra yapılacak bir dizi işlem var. Bunlar çeşitli filmlerin tekrarlanması, bazı kan tahlillerinin yapılması ve gerekli tedavilerin başlanması biçiminde oluyor. Bu hastalarımızın takibinde, yine Sağlık Bakanlığımızın öngördüğü düzenli algoritmalardan yararlanarak takip ediliyor çünkü şu anda hastanemiz pandemi hastanesi olması sebebiyle sadece göğüs hastalıkları hekimleri çalışmıyorlar bu bölümde. Tüm bölümlerin hekimleri, hemşireleri bu bölümde yer alıyorlar. Dolayısıyla kendi pratikleri, kendi bilgileri dışında farklı tıbbi işlem yapmak durumundalar. Bu yüzden algoritmaya göre hareket etmek çok kıymetli bizim için” açıklamasını yaptı.

“EVLERİNDE KALMAKTAN ÇEKİNENLER İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR OLUŞTURULDU”
Mirici, tedavi başarılarının oldukça yüksek olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Hastalarımızı çoğunlukla yoğun bakıma göndermeden, servisten taburcu etme şansımız oldu. İfade etmeliyim ki, burada hastayı taburcu etmek demek, gerçekten bir iyilik hali yakaladıktan sonra yapılıyor. Hastalar olduğu haliyle ya da şifa ile taburcu dediğimiz durumda oluyorlar ve geri dönen hastamız olmuyor. O nedenle olumlu bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. “

“21 YATAKLI ÜÇÜNCÜ BASAMAK YOĞUN BAKIM ÜNİTEMİZİ 40 YATAĞA ÇIKARTTIK”
Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mesut Erbaş, “Hastanemiz pandemi hastanesi olduktan sonra, yoğun bakımımızda bu çerçevede yeni planlama yaparak pandemi yoğun bakımı ünitelerine dönüştürdük. Önceden 21 yataklı üçüncü basamak yoğun bakım ünitemiz varken, pandemi sürecinde bunu 40 yatağa çıkarttık ve orta ile ileri solunum yetmezliği olan hastalarda yoğun bakıma alarak takip ve tedavi süreçlerini yönetiyoruz. Şu ana kadar 70 civarında hasta yatırdık. Önemli bir kısmını tedavi ettik. Geçtiğimiz gün 29 gün yoğun bakımda yatan solunum cihazına bağlı hastamızı yoğun bakımdan çıkarttık. Tabi ki yoğun bakım süreci bir ekip işi. 70’e yakın hemşire arkadaşımız, hasta bakıcı arkadaşlarımız, 20 civarında asistan arkadaşımız var, 4 öğretim üyesi olarak bu süreci aktif bir şekilde yürütüyoruz. Bundan sonraki sürecinde aynı şekilde devam edeceğini umuyorum” dedi.

“ŞÜPHELİ TÜM ÇOCUK HASTALARA VE YENİ DOĞANLARA HİZMET VERİYORUZ”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Aylanç, “Çanakkale’de 18-10 yaş altı Covid şüpheli tüm çocuk hastalara ve yeni doğanlara hizmet veriyoruz. Çocuk acil servisine başvuran ve bize yönlendirilen bütün hastaları, gerekli tedbirlerini ve tedavilerini uygulamak üzere, yatarak ya da ayaktan tüm tedavilerini, ihtiyaçlarını karşılıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Gizem Tuğçe BAYHAN


Editör: Boğaz Gazetesi