AK Parti’de Çanakkale il başkanı kim olacak? O isimler ön plana çıktı! AK Parti’de Çanakkale il başkanı kim olacak? O isimler ön plana çıktı!

Açıklamaya CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun ve Partililer Katıldı. Tüzük kurultayı değerlendirme açıklamasında ilk konuşmayı CHP İl Başkanı Levent Gürbüz yaptı.

Gürbüz, tüzük kurultayında değişen tüzük maddeleri hakkında bilgilendirme yaptı. Gürbüz, tüzük kurultayında en çok tartışılan konunun Milletvekili adaylı ile ilgili tüzük maddelerinde yapılan değişiklikler olduğunun altını çizerek. “Burada aslında çok önemli bir ayrıntı var. Biz milletvekili adaylığı ile ilgili tüzük maddesindeki değişikliği tartışarak bir madde koyduk. Bu madde söyle düzenlendi. TBMM üyeliği için adayların saptanmasında yöntemler önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklamaması ve merkez yoklamasıdır. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına, il örgütlerin görüşü doğrultusunda parti meclisi karar verir. Eskiden bu maddede örgütün görüşü alınarak karar verilir deniyordu değişen tüzük maddesinde görüşü doğrultusunda Parti Meclisi karar verir ifadesi eklenerek değiştirildi. Yani il örgütlerinin görüşüne Parti Meclisi uysun, uymalı olarak anlıyoruz.” dedi.

“Önümüzdeki Genel Seçimlerde Her Yerde Ön Seçim Olacak”

CHP İl Başkanı Levent Gürbüz’ ün tüzük kurultayında tüzük değişiklikleri ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek tüzük kurultayında örgütü güçlendiren değişimler olduğunun altını çizerek “Kurultayımız son derece önemliydi. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman söylediğimiz gibi bir örgüt partisidir arkadaşlar. Örgütü güçlendiren değişiklikler oldu. Önümüzdeki genel seçimde de birçok ilde ön seçim yapılacağını göreceğiz. Bazı illerde, yargı denetiminde, bazı illerimizde, örgüt denetiminde ön seçim olacak. Ama her zaman söylediğimiz bir şey var.  Ülkemizin asıl sorunu siyasi partiler kanunudur, seçim kanunudur ve anayasadır. İnşallah Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında önümüzdeki dönemde siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, anayasayı bütün olarak ele alıp çok önem yeniliklerle siyaseti demokratikleştireceğiz. Siyasi etik yasasını çıkartacağız. Cumhuriyet Halk Partisi ülkemizde kongrelerinde, kongre süreçlerinde demokratik mücadelelerin olduğu, adayların demokratik bir şekilde yarıştığı tek partidir arkadaşlar. Bunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Bu çok daha güçleniyor. Örgütümüz çok daha güçleniyor. Bu memleketin her köşesinde, her beldesinde, ilçesinde bacası tüten bir yerimiz var. Altı oku dalgalandıran üyelerimiz var. Üyenin hak ve hukuku da daha güçlendi. Cumhuriyet Halk Partisi değişimin gücüyle hareket ediyor. Ve bugün ülkemiz maalesef bu tek adam sistemiyle yönetilmiyor, savruluyor. O yüzden ilk seçimde yereldeki iktidarı genele de taşıyacağız. Çünkü milletimizin çok güçlü bir değişim iradesi yerel seçimler ortaya çıktı. Bizler de seçilmiş belediye başkanları olarak bu bilinçle, bu sorumlulukla hareket ediyoruz. Halkçı belediyeciliği, sosyal belediyeciliği, yönetim anlayışımızın merkezine koyuyoruz. Ben tüzük kurultayımızın ve önümüzdeki dönem gerçekleşecek çok büyük olasılıkla ilk seçimden önce gerçekleştirilecek. İl başkanımızın program kurultayıyla ilgili komisyonda olması, Çanakkale'yle ilgili temsilen önemlidir. Çok iyi bir program hazırlanıyor. Biz de yakından takip ediyoruz ve program kurultayımızı da önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz. Partimiz için ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun.” dedi.

“Yeni Tüzüğümüzün Özünde Örgütümüzü Görüyoruz”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan da tüzük kurultayı ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Geçtiğimiz hafta sonu ikinci yüzyıl değişim tüzük kurultayını hep birlikte gerçekleştirdik. Bu kurultayımıza yaklaşık 1.300 civarındaki kurultay delegelerimizin hemen hemen hepsi katıldı. Büyük bir ilgi yoğun bir hep birlikte gerçekleştirdik. Bu kurultayımız çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla hazırlanan tüzük programımızı değerlendirdiler. Tüzüğümüze, değişen son tüzüğümüz şöyle bir baktığımız zaman tüzüğümüzün özünde örgütü görüyoruz. Yani örgüte geniş yetkiler tanınıyor.  Bir çok kararı örgütle birlikte alınması öngörüyor. Ve dolayısıyla önümüzdeki dönemde süreçte örgütlerimizin daha güçlü olduğu, sözünün daha geçtiği bir çalışmayı göreceğiz hep beraber. Yine bu tüzük tüzükte en önemli maddelerden bir tanesi de parlamentoda önümüzdeki süreçte daha çok kadın ve daha çok genç göreceğiz. Çünkü %5 gençlik ve kadın kontenjanı var. Bu da yaklaşık 30 kişi yapıyor. Çünkü 600  milletvekili var. % 5’ i 30  genç ve kadınımız  parlamento olacak. Artı ön seçimle gelenler veya ne bileyim merkez yoklamasıyla giden diğer kadın ve gençlerimiz olacak. Ama en az otuz tane olacak. Bu çok önemli. Danışma kurulu toplantılarına yapacağız. Başkanımızın anlattığı gibi. Ve bu danışma kurulu toplantılarını üst üste iki kere yapmayan örgüt MYK tarafından görevden alınabilecek. Bu da çok önemli bir gelişme. Yani herkes danışma kurulu toplantıları yapacak. Tüm örgütlerimiz üyelerimizle bir araya gelecek. Bir araya Geldiği zaman partinin politikalarını, partinin ilkelerine,  çalışmalarını işte partinin seçilmişlerini yaptıklarını ettiklerini konuşabilecekler. Bu da var. Dolayısıyla bu tüzüğümüzün ben partimize örgütümüze ülkemize başarılar getirmesini diliyorum. Program programımızla ilgili de çalışmalar başladı zaten. Hafta sonu iki gün bir çalışma yaptık. Dolayısıyla Yaklaşık bir yedi sekiz ay ııı sonra da onu kurultayını yapacağız. Dediğim gibi bu tüzük kurultayı çoğulcu ve katılımcı bir anlayışıyla yapıldı” dedi.

Muhabir: Ogün İnal