Açıklamayı yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Can Ergun “Laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Tüm eleştirilere rağmen hayata geçirilen yeni müfredat Türkiye Yüzyılı Marif Modeli ile 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı ilk ders zilinin çalması ile başladı. Öğretmenlik Mesleği, yeni eğitim modeli, okul ve derslik sayısı, öğretmen ataması eksikliği ve daha bir çok sorun ile başlayan yeni döneme ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi 81 ilde eş zamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirerek eğitim sistemini eleştirdi. Eş Zamanlı Basın Açıklaması Çanakkale’de de CHP Merkez İlçe Başkanlığında gerçekleştirildi. Basın açıklamasına, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz, CHP Kadın Kolları İl Başkanı Seçil Gündüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Mehtap İstek ve partililer katıldı.
Açıklamayı Yapan Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, konuşmasının başında sık sık değiştirilen Milli Eğitim Bakanlarının çıkardığı sistemlere değinerek “ Okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız, ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya hazır değildir.22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır” dedi
Uzmanların Karşı Çıkmasına Rağmen Uygulanmaya Başlandı
Eğitimde getirilen yeni modele ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Merkez İlçe Başkanı Ergun “Bu yıl okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıf öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bir eğitim programı olmaktan öte iktidarın çağdışı eğitim manifestosu olma niteliğini taşıyan, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile döneme başlıyorlar. İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmamış, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmemiş, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi olarak idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştayda dava açtık. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin vakti ve emeği AKP’nin siyasi hırsları nedeniyle daha fazla ziyan edilmeden bir an önce eski programlara dönülmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Amaçları Öğretmenlerimizin Diplomasını Çalmak
Öğretmenlik Mesleğinde yapılan değişikliklere de değinen CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun “Öğretmenlerimiz bir yandan AKP iktidarının eğitimde yarattığı tahribatla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da kendi haklarına yapılan bir saldırıyla karşı karşıyadır. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi geçtiğimiz dönem meclise sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler Ekim ayına ertelenmiştir. Teklif öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır. Amaç öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek, öğretmenlerimizin ve eğitim
bileşenlerinin haklarını tanımlamak değil; öğretmenlerin diplomasını çalmaktır” dedi.
Yaraları Sarmak İçin Çalışacağız
İbrahim Can Ergun “Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.