Dünyayı sarsan koronavirüs salgını sonrası artmaya devam eden fiyatları her geçen dakika rekor tazelemeye devam ediyor. İç piyasada dolar kurunda yaşanan yükseliş de altının tavan çizgisinin uzamasına etken oluyor. Çanakkale’de Kurban Bayramı arifesinde 750 TL olan, düğün ve nişan gibi organizasyonların vazgeçilmezi olan çeyrek altının fiyatı bayram sonrasında Çanakkale’de 800 TL’yi aştı, 900 TL’yi zorluyor.

24 Temmuz Cuma günü 700 TL’yi bulan fiyatıyla rekorları alt üst eden çeyrek altın, 27 Temmuz Pazartesi günü Çanakkale Kuyumcular Çarşısında 715 TL’den satışa sunuldu. 29 Temmuz Çarşamba 750 TL barajına vararak yükselişini sürdürdü. Kurban Bayramı sonrası ise 5 Ağustos Çarşamba 770 TL olan altın fiyatları dün de durmak bilmedi. Çanakkale Kuyumcular Derneği’nin tavsiye edilen satış fiyat listesindeki rakamlara göre; öğleden sonra kentte 22 ayar altının gram fiyatı 490 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın ise Çanakkale’de 880 TL’den satıldı. Yarım altın 1760 TL’den alıcıya ulaşırken, tam altının fiyatı ise 3520 TL’ye ulaştı. Cumhuriyet altını da Çanakkale’deki kuyumcularda 3500 TL’den satıldı. Altın fiyatlarındaki yükselişin ne kadar süreceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, altının gidişatıyla ilgili olarak geleceğinde daha yüksek beklentilerin olduğu bilgisini verdi. Ay, İlerleyen günlerde ön görülen onsun fiyatında artış yaşanırsa, gram altının 550 TL’ye kadar çıkabilme ifadelerini paylaştı. Normal şartlarda şu an konuşulması gereken konunun düğün alışverişleri olması gerekirken, vatandaşların sadece alyans alabildiğine de vurgu yapan Ay, önümüzdeki günler için kendilerinin bile tahminde bulunamadığını söyleminde bulundu.

“3 GÜNDE YÜZDE 10 ARTIŞ”
Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay altınla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Uluslararası piyasalardaki altının ons bazındaki fiyatlamalarını kırmasıyla birlikte başlayan süreç uzun soluklu olarak devam ediyor. Birde üzerine üstelik TL dolar bazındaki doların artışı, doğal olarak altının TL fiyatını rekor seviyelere çıkardı. Bugünkü rakamlar bazında 490-495 bandına çıktı. Bunun gidişatıyla ilgili ön görüde bulunmak şu an için çok zor. Malum mevcuttaki daha önceki söylemlerimizde ifade ettiğimiz gibi, altının geleceği ile ilgili daha yüksek beklentilerin olduğu söyleniyor. Bundan sonraki piyasa şartlarıyla ilgili inanın biz bile tahminde bulunamıyoruz. Bugün bileziğin gramını 480 liradan satıyoruz, biz Salı günü bunu 440 liradan satıyorduk. 3 günde yaklaşık yüzde 10’luk bir artış yaşandı. Gelecekle ilgili olarak bu fiyatlamaların daha yukarıya doğru gitme eğilimi ve bilgi aldığımız kaynakların ifadeleri doğrultusunda şu an itibariyle ons 2050 dolara çıktı, eğer ki söylenen 2250 bandına gitmeyle ilgili ifadeler doğru çıkarsa, altının gramı da 550 bandına gitme eğilimi gösterir. Bizler de artık müşterilerin taleplerini karşılamakta zorlanıyoruz. Çünkü İstanbul’daki tedarikçilerimiz de altını bulma konusunda zorluk yaşıyor. Umarım piyasalar bu artışı bir şekilde normalleştirir diye düşünüyoruz” dedi.

DÜĞÜNCÜLER SADECE ALYANS ALABİLİYOR
Altının fiyatlarının gidişatıyla ilgili olarak konuşmasına devam eden Ay, “ Altının bu kadar hızlı yükselmesi ve fiyatları tetikleyen etkenler Uluslararası bir konu. Normal şartlarda Türkiye’nin kendi iç altın talebi onsu bu kadar yukarı doğru çekebilecek bir güce sahip değil. Fakat dünyada bunun altında yatan gerekçeler, yani hükümetlerin pandemiden dolayı almış oldukları kararlar ve her önlem paketi karşılıksız para basma olarak piyasaya çıkıyor. Buda bu tip zaman içerisinde para basılmasını belirlenen emtiaları, açıkçası geçmişte unutulup kenara atılan emtialar şimdilerde ciddi değerlenmeye başladı. Çünkü paranın muktedirliği kalmıyor yani karşılığı olmuyor. Parayla bir şey almanın boyutları çok yeterli gelmiyor. Yarın, öbür gün bilemiyoruz piyasa şartları ne olarak karşımıza çıkar ama geçmişteki deneyimler paranın karşılığında bir şey alınmaması hiperenflasyona doğru götürür. Umarım tüketiciler, bu piyasa şartlarında en kısa zamanda pozisyon almaları konusunda açıkta kalmayacak pozisyonu bulurlar. Normal şartlarda bu dönemde bunları konuşmamamız daha çok düğün alışverişlerini konuşmamız gerekirken, düğün alışveriş bile hem pandemi münasebetiyle hem de bu fiyatlamalar dolayısıyla geride kaldı. Düğün ihtiyacı olan insanlar işini sadece alyansla görebiliyor. Altının bu kadar fiyatlanması, onu almayı düşünenlerin ulaşamamasına sebep oluyor öyle bir durum söz konusu” ifadelerine yer verdi.

Gizem Tuğçe BAYHAN
Editör: Boğaz Gazetesi