Yaşayarak Öğrensinler İstedik
Öğrenci kafilesi ile Çanakkale'ye gelen Düzce Belediye Başkanı Danışmanı Abdullah Çetinkaya, proje hakkında bilgiler vererek "Çanakkale demek Hakkari demektir. Ülke olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz onun için kenetlenmemiz lazım. Daha çok birbirimizin kardeşliğine, sevgisine ihtiyacımız var. Hakkari denince terör yuvası, sürgün yeri olarak görülür. Fakat Belediye Başkanımız ile beraber kayyum atandıktan sonra, oraya danışman olarak girdiğimizde farklı bir dünyanın olmadığını, Türkiye Cumhuriyetinin bir parçası olduğunu gördük. Bu esnada birçok proje düzenledik. Bunlardan biri de öğrencilerimiz için oldu. Çukurca ve Şemdinli'den başlayarak öğrencilerimizi 1915 yılında, ecdadımızın kanı ile suladığı bu topraklara getirip görmelerini sağladık. Sadece tarih kitaplarında okuyarak kalmasın yaşayarak öğrensin dedik" dedi.
Tarihi Bizzat Görsünler İstedik
Öğrencilerin kitaplarda değil de tarihi bizzat yerinde görmek için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyen Abdullah Çetinkaya "Belediye Başkanımızın ufku çok geniştir. 'Geleceğimiz çocuklardır' diyerek her zaman çocukları çok önemsemiştir. Bunun için çocukların eğitimine, tarihe, kültüre, manevi değerler çok önem verir. Bu vesile ile kardeşlik bağlarımızı çok daha fazla pekiştirmek için Özellikle Çukurca'dan bu kardeşlerimizi Çanakkale'ye getirterek ecdadımızın yattığı yerleri, bu vatanın kolay kazanılmadığını, bu toprakların kan ile sulandığını tarih kitaplarından değil, bizzat görerek öğrensinler istedik. Onun için projeyi Çukurca'dan başlattı" dedi.
Çok Duygulandılar
Çocuklar ile Çanakkale'ye gelen Öğretmen Aslı Bilgiç, öğrencilerin ilk defa kitaplar dışına çıkarak tarihe tanıklık ettiklerin bu yüzden çok duygulandıklarını belirterek "Öğrencilerimiz İstanbul ve Çanakkale'yi çok merak ederek buraya geldiler. Bizi bu kutsal topraklara getirerek öğrencilerimizin görmesini sağlayan Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ederim. Çocuklar için çok önemli bir gezi çünkü ilk kez kitapların dışına çıkarak Kilitbahir’i, Conkbayrını, 57. Alay’ı gördüler ve gezerken çok duygulandılar" dedi.
“Kitaplardan Okuyarak Hayal Ediyorduk”
Çukurcalı öğrencilerden Rojda, kitaplardan okudukları kadarı ile Çanakkale'yi hayallerinde canlandırdıklarını söyleyerek, duygularını şöyle dile getirdi; "Böyle bir projenin olması bizleri çok sevindirdi ve devam etmesini çok isteriz. Çünkü bu proje ile Çukurca ilçesinden ilk defa dışarı çıkıyoruz. Çanakkale şehitliklerini gördük, abideyi gördük tarih öğretmenlerimiz bizi gezdirdi. Bundan dolayı biz de çok mutlu olduk ve bunun devam etmesini isteriz. Çukurca’dan çıkma imkanımız olmadığı için kitaptan bakarak hayal ediyorduk. Öğretmenlerimizin anlattığı kadarı ile biz de gözümüzün önüne getirip betimleyerek hayal ediyorduk" dedi.
“Çok Etkilendim”
Tarihi alanı gezen bir başka Çukurcalı öğrenci Baran ise, "İlk geldiğimizde İstanbul ve Çanakkale'yi çok beğendik. Çanakkale'deki anıt mezarlar özellikle Abide öyle büyüktü ki hayran kaldım. Hocamız da bize anlattığı gibi Abideye baktığınızda sadece M harfini görürsünüz dedi o da Mehmetçiğin M harfidir. Onun dışında Seyit Onbaşının gemileri batırdığı mevzileri gösterdi, çok etkilendim" dedi.
Editör: Ersan Küçükkuru