Akdeniz bitki örtüsü makiliklerde yetişen doğal bitkisi olan delice zeytin ağacı, doğada kendiliğinden yetişen ve yüz yıllardan bu güne hiçbir değişikliğe uğramadan gelen ender bir ağaç türüdür. Delice zeytin ağacı, günümüzde sofralarımızda eksik etmediğimiz lezzetli zeytin ve zeytin yağlarının atası olarak kabul ediliyor. Her bitkide olduğu gibi delice zeytin ağacının yaygınlık göstermesi de doğanın birbirini desteklemesi ile oluştu. Normalde çimlenme özelliği olmayan tohumlara sahip olan delice zeytin ağacının yeşermesine kuşlar destek oluyor. Karabakkal, Sığırcık, Tahtalı gibi pek çok kuş türü, delice zeytinini besin olarak tüketiyor. Kuşların midesinden geçen delice zeytin çekirdeği, kuşların midesindeki asilik ortam ile çimlenme engeli kalkıyor. Kuş dışkısı ile düşen delice zeytin çekirdeği doğanın bir mucizesi olarak yeşererek filizleniyor. Delice zeytin ağacının oluşumu doğanın işbirliği ve gücünü bir kez daha gözler önüne sererken filizden ağaca dönüştürülen zeytinler sofralarımızı süslüyor.
Bilimsel adı Olea Europeae olup halk arasında Yabani Zeytin olarak da bilinen Delice zeytini 20 - 35 kilogramda 1 kilogram zeytinyağı çıktığı için verimi çok düşük olup üretimi tercih edilmemektedir. Bu nedenle insanoğlu, delice fidanından daha yüksek verim almak için makiliklerde tohumdan yetişen delice fidanları alınarak sofralık, yağlık, salamuralık gibi pek çok alanda kullanılan zeytinlerin yetiştirilmesi için aşılanıyor. Zeytin çekirdeğinin çimlenme zorluğu nedeni ile doğanın mucizesi ile çimlenen fidelerin tercih edildiği zeytin aşı fidelerinde anaç zeytin dalı çeliği aşılama ile soframızın lezzetli meyveleri elde ediliyor. Zeytin ağaçlarının yüzlerce yıl yaşaması ve ürün vermesi, delice zeytininin tohumundaki mucizeye bağlıdır.
Doğanın mucizesi hakkında kendi sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Orman Yüksek Mühendis Mehmet Akkan “Zeytin; Anadolu coğrafyasında doğmuş ve binlerce yıldır Akdeniz havzasında tarımı geleneğe dönüşmüş bir bitkidir. Zeytinin anavatanı olarak kabul edilen Kuzeybatı Mezopotamya'da zeytin ve zeytinyağı tarihin çok eski devirlerinden beri önemli bir gıda ve ticari ürün olarak değerlendirilmiştir. Zeytin; İnsanlık tarihi boyunca zeytin barışın, bereketin, adaletin, bilgeliğin, erdemin, zaferin, aklın, arınmanın, yeniden doğuşun ve kutsallığın sembolü olmuştur. Kuran'da zeytin ile ilgili 6 surede 7 ayet bulunmaktadır. Surelerde adı geçen zeytin, Kur an-ı Kerim de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir. Doğada ki Delice Zeytini, binlerce yıl önceleri Anadolu insanının gayreti ile kültüre alınmıştır. Bugün Ülkemizde aşılama ve çaprazlamalar ile onlarca çeşit yemelik yağlık, sofralık.... zeytin çeşidi üretilmiştir” dedi.