Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) ve Kent Konseyi'nin ortaklaşa düzenlediği ‘Geleneksel Çanakkale Yemekleri Belgelenmesi’ etkinliği, Çan yöresine özgü lezzetlerin tariflerini gün yüzüne çıkardı. Etkinlikte Göce çorbası, Göceli mantı ve Göceli börek gibi asırlık tarifler paylaşıldı. Tarihi, doğası ve farklı kültürleri ile zengin bir mutfağa sahip olan Çanakkale'nin, geçmişten günümüze uzanan lezzetlerini belgelendirmek amacıyla yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, ÇAGADER ve Kent Konseyi iş birliğiyle ‘Geleneksel Çanakkale Yemekleri Belgelenmesi’ etkinliği gerçekleştirildi. Çanakkale Mutfağının lezzetlerinin aktarıldığı etkinliğe Belediye Başkan Vekili Simge Kutlu, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Gökkaya Karayel, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ, gurmeler ve vatandaşlar katıldı. Yalı Hanında düzenlenen etkinlik büyük ilgi gördü.

Çanakkale’de Anılara Yolculuk konseri Çanakkale’de Anılara Yolculuk konseri

Naide Tokgöz’den Asırlık Tarifler
Çanakkale yemeklerinin hazırlanması, pişirilmesi, sunumu, saklanması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yapılan belgeleme çalışmaları kapsamında etkinliğin konuğu, Çan İlçesine bağlı Kumarlar Köyünden gelen Naide Tokgöz oldu. Tarifi 16. yüzyıllara dayanan ve Çan İlçesinde asırlardır yapılan Göce çorbası, Göceli mantı ve Göceli böreği hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Naide Tokgöz, Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben ile birlikte Göce çorbası, Göceli mantı ve Göceli böreği tariflerini katılımcılarla paylaştı. Katılımcılara önce bu yemeklerin tarihçesi ve yapım aşamaları hakkında bilgi verildi. Ardından yemeklerin yapımına geçildi.
Göce çorbası, Göceli mantı ve Göceli böreğin yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları da katılımcılarla paylaşıldı. Yemeklerin yapım aşaması canlı olarak gösterildikten sonra pişen yemekler tadıma sunuldu. Etkinlik sonunda, katılımcılar bu lezzetlerin tadına bakma fırsatı buldular.
 

Muhabir: Coşkun Balcı