Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen bu buluşma, ilin gastronomi geleceğine yönelik atılmış stratejik bir adım olarak öne çıktı. İlk kez düzenlenen bu toplantı, Çanakkale mutfağının tanıtımı ve geliştirilmesi adına işbirliği olanaklarını değerlendirme fırsatı sundu.Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez’in başkanlık ettiği toplantıya, kentteki gastronomi ve turizm alanında faaliyet gösteren önemli isimler katıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, ÇOMÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver gibi akademisyenler ve sektörden önde gelen temsilciler de toplantıda hazır bulundu. Katılımcılar arasında ayrıca, Gastroya Çanakkale Gastronomi Kültürü Eğitim Araştırma ve Tanıtım Derneği Başkanı Haldun Örgüt, Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben, Gastrokale Yöresel ve Etnik Mutfaklar Derneği Başkanı Bahadır Yasa, Çanakkale Yıldız Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Osman Demirci, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Alişen Akdemir ile dernek temsilcileri yer aldı. Bu geniş katılımlı toplantı, Çanakkale’nin gastronomi alanında güçlü bir işbirliği geliştirme yönünde önemli bir adım olarak değerlendirildi. Toplantının ana gündem maddelerinden biri, Çanakkale’nin zengin mutfak mirasını daha geniş kitlelere tanıtmak için atılabilecek adımlar oldu. Yerel lezzetlerin tanıtımı ve bu mirasın korunması konusunda dernekler arasında işbirliği yapma kararı alındı. Çanakkale mutfağının potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına tüm paydaşların ortak bir vizyon geliştirme yönünde kararlı oldukları toplantıda dile getirildi.
Çanakkale Kültür Yolu Festivali İçin Hazırlıklar Başladı
Toplantıda ayrıca, 31 Ağustos-8 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamındaki "Festival Lezzet Durakları" projesi de ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Bu proje kapsamında, festival süresince Çanakkale mutfağının en seçkin lezzetlerinin yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulması hedefleniyor. Proje detayları üzerinde yapılan bilgi alışverişi, festivalin Çanakkale’nin gastronomi kimliğini pekiştirecek önemli bir etkinlik olacağının sinyallerini verdi. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu toplantı, il genelinde gastronomi alanında faaliyet gösteren derneklerin bir araya gelerek güç birliği yapmasının yanı sıra, Çanakkale’nin gastronomi markasını daha da ileriye taşıyacak somut adımların atılmasına zemin hazırladı. Toplantının sonunda, Çanakkale gastronomisinin ulusal ve uluslararası alanda daha etkin tanıtılması için derneklerin birlikte hareket etme kararı alındı. Bu adım, Çanakkale’nin gastronomi turizmi potansiyelini artıracak projelerin hayata geçirilmesi için atılmış önemli bir başlangıç olarak değerlendirildi.