Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, adeta karış karış gezdiği Çanakkale’de doğal güzellikleri gözler önüne sermeye devam ediyor. Doğada organik bulunan bitki ve endemik türler hakkında, gezdiği yerlerden fotoğraflı ve görüntülü paylaşımlar yapan Akan, doğal güzellikleri de es geçmiyor.

Son olarak yaptığı paylaşımda ise Çanakkale’nin pek bilinmeyen bir doğa harikası olan ‘Ekizce Şelalesi ve Afrodit Havuzu’ büyük ilgi çekti. Tarihte ‘Binbir Pınarlı İda’ olarak bilinen Kazdağlarının bir güzelliğini gözler önüne seren Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan, Kazdağlarının kuzey yamaçlarında Menderes Çayını oluşturan Karanlık Derenin içinde yer alan, gizli bu güzelliğin; suların en az olduğu Ekim ayında bile suyu akan bir pınar olduğunu aktardı. Kazdağları dağ silsilesinin kuzey yamaçlarında, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi sınırlarında kaldığını sözlerine ekledi.   

Şelale akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde aniden düştüğü suların yüksekten dökülerek aktığı kısmına şelale dendiğini anımsatan Akkan, “Kazdağlarında ki bu şelale Ekizce Şelelesi’dir. Şelale çoğunlukla sert kayaç katmanlarının altında yumuşak kayaç katmanlarının bulunduğu bölgelerde oluşur. Akarsu, üzerinden geçtiği yumuşak kayaçları aşındırarak oluşturduğu oluşumdur. Şelale sularının yüksekten düştüğü kısmı aşındırarak oluşturduğu yer şekline dev kazanı (havuz) denilmektedir. Bu da ‘Afrodit Havuzu’ dur.  Suların en az olduğu, yağışın yaz boyu yağmamasına rağmen, Ekim ayı sonunda bile akmaya devam etmektedir. İlkbahar aylarında çok yükselmektedir ve kışa doğru suyu azalmaktadır. Afrodit Havuzunun derinliği 3,5 metreyi bulmakta olup, temmuz ve ağustos  aylarında güvenlik önlemleri alınarak kullanılabilir. Çocuklar ve yüzme bilmeyenler için derin ve tatlı sular da boğulma tehlikesi vardır. Bu derelerin birleşmesi ile Karamenderes Çayı olarak da bilinen Menderes Çayı oluşmaktadır.

Terör saldırısının yaşandığı TUSAŞ, yerli ve milli savunma sistemleri ile dikkat çekiyor Terör saldırısının yaşandığı TUSAŞ, yerli ve milli savunma sistemleri ile dikkat çekiyor

Kazdağı’ndan çıkan akarsuların beslediği Menderes Çayı’nın geniş taban vadisi içinde Oluşturduğu Bayramiç-Ezine ovası geniş ve kalın birikinti tabakası ile örtülü olup, her türlü tarıma elverişlidir.  Menderes Çayı üzerine 1986 yılında Bayramiç Barajı yapılmıştır.  Menderes Çayı Bayramiç İlçesinin içinden geçerek Bayramiç-Ezine ovasından akar, aktığı Bu havadaki bereketli topraklar su ile hayat bulmaktadır.  Ezine’de Akçin Çayı ile birleşir ve Karanlık Limanda denize dökülür. Menderes Çayının Uzunluğu 110 kilometredir. Karamenderes Nehri, eski adı Skamander olan, Kaz Dağı'ndan doğan, tamamı Çanakkale ili sınırları içerisinde akan ve Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'nin kesiştiği bölge olan Truva Tarihî Millî Parkı yakınlarında denize dökülen nehir. Homeros'un destanı İlyada'ya göre,  nehrin aşağı kısımlarında yer alan Troya'da Truva Savaşı'nın bir bölümü yaşanmıştır” cümlelerini kurdu.

Muhabir: Cuma Deren