Yüzde 100 engelli raporuyla Çanakkale'den gelerek Ankara'da OYAK önünde tek başına eylem gerçekleştiren Emekli Deniz Astsubay Murat Beşoğul, elinde "İnsaf OYAK Ölüyoruz" yazılı dövizle 3 gün boyunca hak arayışı sürdürerek, OYAK yönetiminin değişmesi ve nema konusunun yeniden görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti.

“OYAK Türkiye’nin sayılı şirketlerinden biri”
OYAK’ın son 4-5 yıldır çok kötü yönetildiğini söyleyen Emekli Deniz Astsubay Murat Beşoğul, "Bu OYAK kurumu, orduda çalışan subay, astsubay uzman çavuş arkadaşların maaşlarından yüzde on para kesiliyor. Maaşlarının yüzde onu kesiliyor. Bu kesilen paralar OYAK şirketinin kasasına giriyor. TSK personellerinin maaşlarından kesilen % 10 paralar OYAK’ta herkesin kendi hesabında birikiyor. Buradaki birikimler aynı emekli sandığında olduğu gibi daha sonra Askeri personele emekliliklerinde maaş olarak veriliyor. Tabi TSK personelinden her ay kesilen % 10 miktarlar OYAK tarafından değerlendirirliyor. Bu miktarlar yapılan yatırım ve işletme faaliyetleri ile çoğaltılıyor. OYAK Türkiye’nin sayılı şirketlerinden biri. Çok büyük bir şirket. OYAK her sen Karlılık oranını açıklar ve bu kardan ortakları yani maaşlarından %10 kesinti yapılan TSK personeline kar dağıtır. Ama OYAK Son 4-5 senedir çok kötü yönetiliyor diye düşünüyorum” dedi.

Yeni kitabı 'Demokrasi Kazanı' büyük ilgi gördü Yeni kitabı 'Demokrasi Kazanı' büyük ilgi gördü

"Bu nemalar 4-5 yıldır çok düşük"
Mevcut OYAK Yönetiminin değişmesini talep ettiklerini belirten Beşoğul, “Oyak’ın çok kötü yönetildiğine dair benim bu düşünceme katılan ve OYAK’ta parası olan çok fazla subay, astsubay, uzman çavuş emeklisi var. OYAK’ta parası bulunan emekli arkadaşlar Oyak tarafından her yıl açıklanan karlılık oranına göre hesaplanan bir tür nema ortakların hesaplarına eklenir. Ancak bu nemalar 4-5 yıldır çok düşük. Bu nedenle bizler OYAK’ın çok kötü yönetildiğini düşünüyoruz. Bizim talebimiz mevcut OYAK Yönetiminin değişmesini ve yeni OYAK yönetimi ile bu nema konusunun oturulup yeniden görüşülmesini istiyoruz. Benin Çanakkale’den Ankara’ya gelip Oyak önünde eylem yapmanın nedeni bu” şeklinde konuştu. 

“Bu dernekler konuyu gündeme getirmiyorlar”
Konuşmasında “Bizim Ordu Yardımlaşma Derneği diye bir kurumumuz ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği diye bir kurumumuz var" ifadelerini kullanan Murat Beşoğul, konuşmasının devamında "Bu iki dernekte Oyak nema konusu hakkında hiçbir girişimde bulunmadıkları gibi konuyu da gündeme taşımadılar. Bu derneklere üye olan Subay, Astsubay ve Uzman Çavuş arkadaşlar bu konunun kamuoyuna bildirilmesi ve konunun gündemde tutulması ve konu hakkında açıklamalar yapılması konusunda bir ses çıkartılması gerektiğini düşünüyorlar. Ancak maalesef bu dernekler konuyu gündeme getirmiyorlar. Bende konunun gündeme gelmesi ve bu sorunun gündemde tutulması adına tek başına böyle bir karar aldım ve Çanakkale’den Ankara’ ya geldim ve OYAK önünde üzerinde “İnsaf OYAK Ölüyoruz“ yazılı dövizimle 3 gün oturma eylemi gerçekleştirdim. Ankara OYAK önümdeki oturma eyleminde bana destek olarak gelen Ankara’ da oturan Emekli Astsubay arkadaşımız Kadir Gezen’e de teşekkür ederim.“ dedi.

Whatsapp Image 2024 07 09 At 22.15.44 (1)

Muhabir: Coşkun Balcı