Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yönetim kurulu üyeliğine getirilen iki yeni isimden birisi Prof.Dr. İbrahim Uslan oldu.
Daha önce Gazi Üniversitesi Rektörlüğü ile YÖK Denetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunan, halen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Çanakkaleli Uslan’ın yeni görevi kentte de heyecan yarattı. Çok sayıda hemşerisi Prof.Dr. İbrahim Uslan’ı sosyal medyadan yayımladıkları mesajlarda tebrik etti.
Savunma Sanayi konusunda uzman ve bilgi birikimi olan Prof.Dr. İbrahim Uslan 1965 yılında Çanakkale’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çanakkale'de tamamladı. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümünden 1988 yılında mezun oldu. 1993 yılında yüksek lisans ve 1999 yılında doktora çalışmalarını aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalında tamamladı.
Doktora çalışmaları sırasında altı ay İngiltere'de, University of Manchester Institute of Science and Technology'de (UMIST) araştırmalarda bulundu. 1989-2003 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalıştığı Gazi Üniversitesi Makina Mühendisiği Bölümüne 2003 yılında yardımcı doçent olarak atandı 2006'da doçent, 2012'de ise profesör oldu. Aynı üniversitede bölüm başkan yardımcılığı, fakülte kurulu üyeliği, dekan vekilliği, rektör yardımcılığı, senato üyeliği görevleri yaptı. Eğitim komisyonu başta olmak üzere çeşitli komisyonlarda başkanlıkta bulundu.
On bir yıl teknik sorumlu ve yardımcı editörlük görevlerinde bulunduğu Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, bu süre içerisinde Engineering Index (EI) ve Science Citation Index (SCI) gibi veri tabanlarında taranmaya başlandı. Üç uluslararası konferansın bildiriler kitabında editörlük yaptı. Yedisi uluslararası olmak üzere dokuz konferansta sekreterlik, düzenleme kurulu üyeliği, uluslararası danışma kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu. Çeşitli dönemlerde yönetim kurulu üyeliklerinde görev aldığı ve başkanlığını yürüttüğü Türk Toz Metalurjisi Derneği (TTMD) tarafından yayımlanan ve Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) “en iyi çeviri ödülü” verdiği (2011) “Toz Metalurjisi ve Parçacıklı Malzeme İşlemleri” kitabının ikinci bölümünün çevirisini yaptı.
Gazi Üniversitesindeki lisans ve lisansüstü derslerinin yanı sıra çeşitli dönemlerde Başkent Üniversitesinde ve 7 yıl süreyle TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde dersler verdi. Danışmanlığında üç doktora tezi, on yüksek lisans tezi tamamlandı. 21’i SCI ve EI'de taranan dergilerde olmak üzere kırkı aşkın makale ve bildirisi yayımlandı. Ulusal ve uluslararası 20 projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı. 6’sı yurt dışında olmak üzere 10 dergide hakemlik, 150’ye yakın Ar-ge ve sanayi projesinde hakemlik ve izleyicilik yaptı. 2016 yılında daha önce bir çok görevde bulunduğu ve mezun olduğu Gazi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Uslan, Aralık 2021’de de Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeliğine atandı. Halen Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Uslan, son olarak da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yönetim kurulu üyeliğine getirilen iki yeni isimden birisi oldu.
Haber: Veysel Akın Salkın
Editör: Boğaz Gazetesi