15 Nisan'da başlayan ve denizlerdeki ekosistemi korumak, balık türlerinin üremesini sağlamak amacıyla uygulanan av yasağı, yaz ayları boyunca denizlerde balıkçılığı durdurdu. Yasağın kalkmasıyla birlikte tekneler denize açılacak ve balıkçılar yeniden mesailerine başlayacak. Çanakkaleli balıkçılar, sezon öncesinde hummalı bir çalışma içerisine girdi. Sabahın erken saatlerinde başlayan ağ onarımı ve tekne bakım çalışmaları, gün batımına kadar devam ediyor. Özellikle son haftalarda teknelerin barınaklarında büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Sezon hazırlıkları, balıkçıların ağlarını onarması ve teknelerin bakımlarının tamamlanmasıyla yoğun bir şekilde sürüyor.

Balıkçılar, teknelerini dinlendirdikleri bu 4 aylık süreçte, av sezonuna eksiksiz hazırlanmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Teknelerdeki motor kontrolleri, boya ve bakım işlemleri gibi teknik hazırlıklar da son aşamaya gelmiş durumda.

Balıkçılar Sezonu İple Çekiyor

Yeni kitabı 'Demokrasi Kazanı' büyük ilgi gördü Yeni kitabı 'Demokrasi Kazanı' büyük ilgi gördü

Denizdeki canlıların yavrulama döneminde yapılan av yasağı, deniz ekosisteminin korunmasında önemli bir rol oynuyor. Bu süreçte balıkçıların sabırla beklediği yeni av sezonu, denizlerdeki bereketin geri dönmesini de müjdeliyor. Çanakkaleli balıkçılar, sezonun açılmasıyla birlikte taze balıklarla Çanakkale halkını buluşturmayı hedefliyor. Özellikle sardalya, çipura, levrek gibi popüler balık türlerinin bol olacağı yeni sezonun bereketli geçmesi bekleniyor. Gırgır teknesi kaptanı Nadir Karabiber, “Ağların bakımını yaptık. Sezonda yıpranan ağları tamir ettik. Teknelerimizi tersaneye götürdük, karaya çıkarıp, boyadık. Teşkilatımızı komple elden geçirdik. Hazırlandık. 4 ay oldu denizden ayrıyız, Heyecanlıyız, bekliyoruz. Bizim ekmeğimiz bu. Bu sene bol palamut olacak. Temennimiz o yönde. Sardalya balığı Marmara'da bol. Sardalya Omega-3 açısından en yüksek balık. Millet bunu pek bilmiyor ama gerçekten de dünyanın en değerli balıklarından biri sardalya. Her türlü balık olacak inşallah. Belli balıklar belli yıllarda daha fazla oluyor. Hamsi biraz kıt olabilir. Yani dönemsel olarak değişiyor yıl yıl. Biz havalara göre, balığın havyar tutmasına göre tahminlerde bulunuyoruz. Denizde çalışan küçük balıkçı arkadaşlar var onlarla devamlı istişare ediyoruz. Geçen yılın yavrusu bu sene büyük balık oluyor. Onlara istinaden bu öngörüleri yapıyoruz" dedi.

Muhabir: Şahver Banu Çağlak