Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığında, Türk askerleri tarafından kazanılan Büyük Taarruz’un ardından, Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuş ve Anadolu’nun kesin olarak Türklerin vatanı olduğu tescillenmişti. Bu zaferin simgesi olan 30 Ağustos, ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922'de başladı ve 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlandı. Türk ordusu, Yunan kuvvetlerini bozguna uğratarak İzmir'e kadar takip etmiş, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla işgal sona ermişti. İşgalci birliklerin Türkiye sınırlarını tamamen terk etmesi biraz zaman alsa da, 30 Ağustos Türk topraklarının düşman işgalinden kurtuluşunun simgesi haline geldi. Bu büyük zaferin yıldönümü, ilk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi olarak kutlanmaya başlandı. 1926’dan itibaren Zafer Bayramı adıyla ülke genelinde kutlanan bu tarihi gün, Çanakkale’de de büyük bir katılımla coşkulu etkinliklere sahne oldu.

Çanakkale’nin Liderleri Törende Bir Araya Geldi

Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanından fiyat açıklaması Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanından fiyat açıklaması

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale’de düzenlenen kutlamaların ilki Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkan Vekili Öznur Güven, Çanakkale milletvekilleri, askeri erkan, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören, protokol üyelerinin Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Vali Toraman, Tuğamiral Biçen ve Belediye Başkan Vekili Güven’in çelenk sunumunun ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden tören, vatandaşların büyük ilgisiyle sona erdi.

Mavi Berelilerden Muhteşem Gösteri

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından, İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı mavi bereliler sahneye çıktı. Asayiş taburu ve bölük komutanlığının gösterisi, izleyiciler tarafından büyük bir beğeniyle izlendi. Mavi bereliler, söyledikleri marşlarla ve sergiledikleri akrobasi hareketleriyle dikkat çekti. Özellikle yaptıkları zeybek gösterisi, törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Jandarma komutanlığının gösterisinin ardından Çanakkale Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı dans topluluğu, yöresel dans gösterisi sunarak kutlamalara renk kattı. Cumhuriyet Meydanındaki resmi törenin ardından Vali Doç. Dr. Ömer Toraman Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Ardından Kordon boyunda düzenlenen törene geçildi.  Burada da Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından tören başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Binbaşı Çağlar Çırak “Bugün yüce Türk Milletinin fedakarlıklar verdiği milli mücadelenin Zaferle taçlandırıldığı Büyük Tarruzun 102. Yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramını büyük bir coşku ile kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan bu zafer, sadece vatan topraklarımızın düşman işgalinden kurtulmasını sağlamamış, bu zaferle Anadolu’nun Türk yurdu olduğu tescillenerek Büyük Önde Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde  ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyetinin de temelleri atılmıştır. Kahraman Türk ordusunun kendisinde sayıca çok daha güçlü olan, işgal ordusuna karşı başlatılan her safhası ile düşünülerek hazırlanan ve baş komutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat sevk ve idare edilen bu harekat ile kazanılan eşsiz zafer Türk Ordusunun  yüksek cesaret ve kahramanlığını tüm dünyaya gösterildiği muazzam bir eser olmuştur” dedi.

Gaziler, Askeri Birlikler ve Atlı Birlikler Geçiş Yaptı

Gösterilerin ardından büyük ilgiyle beklenen geçiş töreni başladı. Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen geçit töreni, büyük bir coşku içinde tamamlandı. Tören kapsamında ilk olarak gaziler geçiş yaptı. Ardından İl Jandarma Komutanlığı birlikleri, atlı birlikler ve çeşitli kurumların araçları geçiş yaparak vatandaşları selamladı. Coşku dolu geçiş töreni, protokol üyelerinin ve halkın alkışları eşliğinde sona erdi.

Muhabir: Şahver Banu Çağlak