Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 2024 – 2025 eğitim öğretimin başlamasının ardından üniversitelerde yeni akademik yıla başlıyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde 2024 - 2025 akademik yılı 23 Eylül’ de başlayacak.

Akademik yıl öncesinde yeni kayıt yaptırmaya gelen Öğrenciler Çanakkale’ de hareketliliğe neden olurken yeni öğrenciler bir yandan kayıt yaptırırken bir yandan da barınma sorununu gidermek için araştırma yaptılar. 2024 – 2025 akademik yılında Çanakkale’ye 12 bine yakın yeni üniversite öğrencisi geliyor. Bu öğrenci sayıdan yaklaşık 6 binide Çanakkale merkezde ikamet edecek. Bu nedenle de hem kira fiyatları, hem de öğrenci yurdu fiyatları etkileniyor. Yeni üniversite öğrencilerinin barınma ile ilgili ilk tercihi ise öğrenci yurtları oluyor. Çanakkale merkezde bu yıl ilk defa Çanakkale’ ye gelecek olan öğrenci sayısının 6 bini bulacağı düşünüldüğünde öğrenci yurtlarına olan talebin arttığı gözlemlendi. Bu nedenle de öğrenci yurt fiyatları da talebin fazlalığı nedeni ile arttı. Ev kira fiyatları da aynı şekilde artmış durumda.

Yurt, Apart ve 1+1 Ev Fiyatları  Öğrenci Aileleri Düşündürüyor

2024 -2025 akakemik yılında Çanakkale’ de ilçeler ile birlikte toplam 50 bine yakın üniversite öğrencisi eğitim görecek. Buda barında sıkıntısını ortaya çıkartıyor. Yaz tatili için memleketlerine dönen birçok öğrenci zaten yüksek olan yurt ödemesini yapmamak için yurtlardaki odalarını boşaltırken şimdi yeni akademik yıl için barınma telaşı başladı. Üniversite öğrencileri devlet yurtları haricinde özel öğrenci yurtları, öğrenci pansiyonları ve öğrenci apartların da konaklama sağıyorlar.  Özel öğrenci yurtlarında 3-4 kişilik odalarda kişi başı konaklama fiyatı aylık 8.000 ila 11.000 TL’den başlarken, iki kişilik odalarda kişi başı konaklama fiyatı 9.000 TL ila 12.500 TL, tek kişilik odalarda konaklama fiyatı ise aylık 11.000 TL ila 16.000 TL arasında.  Bu odalarda odalarda WC, tuvalet ve mutfak bulunmuyor. Bu odaların bulunduğu katlarda ortak WC, banyo çamaşır makinesi ve ütü imkanı sunuluyor. Bazı özel öğrenci yurtlarında akşam yemeği imkanı da sunuluyor. Oda fiyatlarına sabah kahvaltısında dahil.

Çanakkale'ye 4 gün yağmur var Çanakkale'ye 4 gün yağmur var

Bir Öğrencinin Aylık En Düşük Gideri 20 Bin TL’yi Geçiyor

Öğrenciler için bir başka konaklama seçeneği ise 1+1 daire. Çanakkale’ de öğrenciler için eşyalı 1+1 dairenin aylık kirası da 20.000 TL. bu fiyata depozito ve emlakçı ödemesi de eklenince ilk ay öğrenci ailelerine ciddi bir masraf çıkıyor. 2024 -2025 akademik yılı başlangıcında kayıt olmaya gelen üniversite öğrencilerini barınma konusunda böyle bir manzara karşılıyor. Barınma haricinde ulaşım, yemek, ve diğer harcamaları da göz önünde bulundurduğumuzda bir öğrencinin ailesine en düşük  aylık maliyeti  20.000 TL’yi geçiyor. Hal böyle olunca da üniversite öğrencilerinin aileleri kara kara düşünüyor.

Muhabir: Ogün İnal