Enflasyonla birlikte derinleşen ekonomik krizde her geçen gün artan fiyatlar, vatandaşları alternatif seçeneklere yönlendiriyor. Enflasyonun gölgesinde  ürünlerin fiyatı da her geçen gün katlanıyor. Artan fiyatlara karşı vatandaşlar,  ikinci el mağazaları, bit pazarlarında  ucuz ürün arıyor.  Asgari ücret ve emeklileri  kara kara düşündüren kışın kapıya dayanması ile soğuktan korunmak için vatandaşlar uygun ayakkabı ve elbise aramaya başladı. Yaklaşan kış öncesi ayakkabı ve mont almaktan çekiniyor. Geçtiğimiz seneden kalma ayakkabıları ve kışlık elbiseleri tamir ettirmek isteyen vatandaşlar bu kez de terzilerin ve ayakkabı tamircilerinin yoğunluğu ile karşılaşıyor.  Vatandaşlar, terzi ve ayakkabı tamirhanelerinde sıra bulamıyor. 

Terzi mesleği yeniden dirildi 
Türk toplumunda köklü bir geçmişe sahip bir meslek olan terzilik, özellikle Osmanlı döneminde yalnızca elbise değil, uygun giysiler tasarlayarak adeta dönemim modacılığını da yaparak mesleği ayrı bir noktaya taşımıştı. Sanayi devrimi ile gelişen teknolojiye yenik düşen ve konfeksiyon mağazaları ile hızla ucuzlayan ürünler nedeni ile meslek adeta çökme noktasına gelmişti. Ancak son yıllarda artan pahalılık, terzi mesleğine adeta yeniden can verdi.  Hazır giyim sektöründeki fiyat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar giysi almak yerine, yeni dikim ve eskileri yeniden kullanmak için  terziye gitmeyi tercih ediyor. 

Çanakkale’de valilik kararıyla alım ve satışı yasaklandı! Çanakkale’de valilik kararıyla alım ve satışı yasaklandı!

Israrlar geri çevriliyor
Yaşanan pahalılık ortamında yeniden dirilen mesleklerden biri de ayakkabı tamirciliği oldu. Yaşanan ekonomik krizde harcamalarını gözden geçirmek zorunda kalan ve  ayakkabı almaya gücü yetmeyen vatandaşlar, tamir için yol arıyor. Ancak, zamanla yok olmaya yüz tutan mesleği yapmak istemeyenler nedeni ile ustaların yetiştirilmemesi ayakkabı tamir ustalarını da bir hayli azaltmıştı. Çanakkale’de bir elin parmağını geçmeyen tamirciler ise yoğunluktan randevu veremiyor.   Vatandaşların ısrarlarından bıkan esnaf ise çareyi uyarı yazısı yazmakta buldu. Artık tamir için randevu veremeyen esnaf, dükkanlarının camlarına ‘Lütfen ısrar etmeyin’ yazısı asarak vatandaşların ısrar etmemesini istediler.

Muhabir: Cuma Deren