Çanakkale’nin ender doğasında yetişen, uzun yıllar geleneksel tıpta da çeşitli tedaviler için kullanılan, her derde deva, doğanın mucizevi meyvesi Güvem Eriği’nin tam zamanı. Tansiyondan şekere, kolesterolden meme kanserine kadar bir çok hastalığa içerdiği vitamin ve minerallerle engel olan Güvem Eriği, adeta vücudun kalkan görevini görüyor. Sonbahar meyvesi olan ve doğada yetişen meyvenin toplanmasının tam zamanı. Çanakkale ormanlarını karış karış karış gezerek doğanın mucizelerini tanıtan Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdür ve Orman Yüksek Mühendis Mehmet Akkan, bu kez de doğanın sağlık deposu Güvem Eriğini tanıttı.
Eriğin faydaları ve toplanma alanlarına ilişkin kendi sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak bilgilendiren Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan “Sonbahar mevsimi meyvesidir. Kuş eriği, çakal eriği, ayı eriği, dağ eriği, domuz eriği, kum eriği olarak ta bilinir. Toplanmasının tam zamanı. İçerdiği zengin besin öğeleri ve antioksidanlar sayesinde güvem eriği faydaları özellikle sağlık açısından oldukça fazladır. Geleneksel tıpta da uzun yıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan güvem eriği, başta bağışıklık ve sindirim sistemi olmak üzere insan sağlığını ilgilendiren pek çok alanda iyileştirici özellikleri ile bilinir.
Antioksidan açısından zengin olan güvem eriği, serbest radikallerin neden olduğu zararları önleyerek damar sağlığını destekler. İçerdiği potasyum, kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonu kontrol altına alır. Potasyum, damarları genişleterek kan akışını iyileştirir. Güvem eriği Üre, Sistit, İshal, Şeker, İdrar torbası üşütme ve İltihaplanması gibi hastalıklara iyi gelir. Yapılan araştırmalarda özellikle kadınlarda görülen Meme kanseri için doğal ilaç olarak kullanılan güvem eriği, yüksek oranda Antioksidan içermektedir. Demir bakımından zengin bir meyvedir. Demir, kanın oksijen taşıma kapasitesini artırarak enerji seviyelerini yükseltir; yorgunluğu azaltır. Yeterli demir alımı kasların, organların daha iyi oksijenlenmesini sağlar. Bu da genel enerji artışına katkıda bulunur. Vücudun enerji üretim süreçlerini destekleyen C vitamini içeriği yorgunlukla savaşarak vücudu canlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücre hasarını önleyerek ve enerji üretimini artırarak vücudun genel yorgunluğunu azaltır.
Sindirim sistemini düzenleyen lifli içeriği besinlerin daha iyi emilmesini ayrıca enerji seviyelerinin dengeli kalmasını sağlar. Böylece yorgunluk hissi azalır. Kas fonksiyonlarını iyileştiren, vücudun genel enerji dengesini koruyan potasyum muhteviyatı sayesinde kas yorgunluğunu azaltarak genel enerji artışına katkıda bulunur. Vücuda hızlı enerji sağlayan doğal şekerleri ani enerji düşüşlerini önleyerek vücudun daha dinç tutar” dedi.
İçerdiği vitaminler ile hastalıklara karşı kalkan oluşturuyor
İçerdiği vitaminler nedeni ile hastalıklara ve özellikle bu mevsimde yayılan grip ve enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturduğunu da dile getirerek Güvem Eriğinin faydaları hakkında da bilgiler veren Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan “Güvem eriği, bağışıklık sistemini güçlendiren yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Cilt sağlığını koruyan, bağışıklık hücrelerinin işlevini destekleyen E vitamini içerir. E vitamini, enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasında kilit bir rol üstlenir. Yüksek lif içeriği ile bağırsak sağlığını iyileştirir. Sağlıklı bir bağırsak florası, güçlü bir bağışıklık sistemi için temel oluşturur. Bağışıklık sistemini destekleyen demir, potasyum, manganez gibi mineraller içerir. Bu mineraller, vücudun enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Polifenoller gibi biyoaktif bileşenler içerir. Polifenoller, iltihaplanmayı azaltır, bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını iyileştirir. Bağırsak hareketlerini artıran lifli yapısı, kabızlık gibi sindirim sorunlarını önler. Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasını destekleyerek sağlıklı bir bağırsak florası oluşturur. Meyvenin içerdiği lifler aynı zamanda bağırsak duvarlarını temizleyerek toksinler ile zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur” dedi.
Enerji dengesini koruyor
İçerdiği lif ve doğal şeker fonksiyonu ile hem kan dengelenmesini sağlar hem de iöinde bulundurduğu demir ile enerji ürettiğini de dile getiren Mehmet Akkan “Sindirim enzimlerinin etkinliğini artırarak besinlerin daha verimli sindirilip emilmesini sağlar. Düzenli tüketimi, bağırsak sağlığını koruyarak bağırsak kanseri riskini azaltmada önemli rol oynar. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmeye ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırmaya yardımcı olan lifler içerir. Bu, kalp hastalıkları riskini azaltır. Antioksidan açısından zengin olan güvem eriği, serbest radikallerin neden olduğu zararları önleyerek damar sağlığını destekler. Anti-inflamatuar özellikleri, damar iç yüzeyindeki iltihaplanmayı azaltır; kalp krizi, inme gibi riskleri düşürür. Güçlü antioksidanları, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur; ciltteki hasarları onarır. Cilt sağlığını destekleyerek cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandıran çinko ve selenyum gibi mineraller içerir.
Kas fonksiyonlarını iyileştiren, vücudun genel enerji dengesini koruyan potasyum muhteviyatı sayesinde kas yorgunluğunu azaltarak genel enerji artışına katkıda bulunur. Vücuda hızlı enerji sağlayan doğal şekerleri ani enerji düşüşlerini önleyerek vücudun daha dinç kalmasını sağlar. Tokluk hissi sağlayan yüksek lifli içeriği, aşırı yeme isteğini azaltır. Düşük kalorili içeriği, fazla kalori alımını engelleyerek kilo yönetimine katkıda bulunur” dedi.
Kilo vermeyi kolaylaştırıyor
Özellikle kilo vermek isteyen vatandaşların tercih etmesi gerektiğini de vurgulayan Mehmet Akkan “ Detoks etkisi yaratan bileşenleri sayesinde metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur. Yağ yakımını destekleyen polifenoller ile flavonoidler de içerir. Bu bileşenler, vücudun yağ depolama kapasitesini azaltarak kilo vermeyi kolaylaştırır” dedi.
Toplamanın tam zamanı
Çanakkale ve Kazdağları’nın bir çok yöresinde bulunan bu eriğin toplama zamanı olduğunu da vurgulayan ve eriğin kışın da tüketilebilmesi için nasıl saklanılabileceği ile ilgili de bilgiler veren Orman Yüksek Mühendisi Mehmet AkkanG”üvem eriği genellikle sonbahar mevsiminde, özellikle eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Bu dönemde toplanan güvem erikleri, en taze ve lezzetli halleriyle tüketilmeye uygundur. Bu meyve, taze olarak tüketilebileceği gibi reçel, marmelat, şurup ve şarap yapımında da kullanılabilir. Ayrıca kurutularak veya dondurularak saklanabilir, yıl boyunca tüketilebilir. Güvem Eriği Çayı Hazırlanması; Güvem eriği çayı hazırlamak için 1-2 yemek kaşığı kurutulmuş güvem eriğini bir fincan kaynar suya ekleyin. Çayı 10-15 dakika demlemeye bırakın. Ardından çayı süzerek içebilirsiniz. Güvem eriği çayı, sindirimi destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İsteğe bağlı olarak bal veya limon ekleyerek çayın lezzetini artırabilirsiniz. Erik meyvesi yalnızca ağacı ile mitolojiye konu olmuştur. Özellikle Çin ve Japon mitolojisinde erik ağacı hayat ağacı olarak sembolize edilmiştir. Ağacın birbirine geçmiş dallarının birbirlerine karakter olarak zıt olan aşıkları temsil ettiğine inanılmaktadır. Erik ağacı aynı zamanda kendi simgesini çiçekte ve ağaçta taşıdığı oranda Ying ve Yang’ı (birlikte bütünlüğü tamamlayan iki yarı) kapsamaktaydı. Ağaçlarla çiçeklerin ölümsüzlüğü, yaşamı ve ölümü yansıtmakta ve bahçe yeryüzünde cennetin yansıyan bir örneği olarak kabul edilmekteydi. Bir başka kaynakta ise erik ağacının karı kocayı temsil ettiği ifade edilmektedir” dedi.