Aşılama çalışmalarının açılışına Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Köy Muhtarı Nevzat Kaptan, teknik personel, üreticiler ve aşıcı ustaları katıldı.
10 Yılda 220 Bin Aşı
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, aşılama çalışmalarında yaptığı açıklamada, "2001 yılında başlanılan çalışmalarda bugüne kadar 10 yıl boyunca aşılama yapılmış ve yabani antepfıstıkları toplamda 220 bin T göz aşısı ile aşılanarak ülke ekonomisine kazandırılmıştır. 2024 yılında Ayvacık ilçemiz Erecek, İlyasfakı, Şapköy, Büyükhusun, Pınardere, Kuruoba ve Küçükçetmi Köylerimizde 10 bin yabani antepfıstığına 50 bin T göz aşısı yapmayı planlıyoruz," dedi. Türkarslan, "Tarımsal üretim emek ve sabır ister. Aşılama çalışmalarına başladığımızda 600 kilogram antepfıstığı üretilen Şapköy'de bugün üretimin 50 tonu aştığını görmekteyiz. Meyilli ve verimsiz arazileri değerlendirerek ve atıl durumdaki yabani antepfıstıklarını üretime kazandırarak kırsaldaki üreticilerimizin gelirini arttırmak için yaptığımız projede sabır ve uğraşı ile başarıya ulaştığımıza inanıyorum," ifadelerini kullandı.
Yeni İşleme Tesisi ile Katma Değer
Türkarslan, proje kapsamında Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin katkıları ile Şapköy'e antepfıstığı işleme tesisi kazandırıldığını belirtti. "Bu tesis, bölgemizde üretilen antepfıstıklarına katma değer kazandırdı. Üreticilerimiz artık daha fazla gelir elde edecek. Her iki projenin bölgemize kazandırılmasında emeği geçen başta Sayın Valimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim," dedi. Proje kapsamında ayrıca düzenlenen eğitim çalışmasında, bölgedeki üreticilere T göz aşısı yapılması uygulamalı olarak anlatıldı.
Bu proje, Çanakkale'nin kırsal kesimlerinde ekonomik kalkınmayı desteklemeyi ve tarımsal verimliliği artırmayı hedefliyor. Yabani antepfıstıklarının aşılanarak üretime kazandırılması, hem yerel ekonomiye katkı sağlayacak hem de üreticilerin gelir seviyelerini artıracak.