Veteriner hekimler, sağlık sektöründe yaşadıkları şiddet olaylarına karşı haklarının verilmesi talebiyle harekete geçiyor.

Sağlık sektöründe şiddete en çok maruz kalan kesim olarak öne çıkan veteriner hekimler, haklarının sağlanması ve farkındalık yaratılması amacıyla Pazartesi günü iş bırakma eylemi gerçekleştirecek. Sağlık sektöründe görev yapan veteriner hekimler, hastane çalışanları gibi şiddetin hedefi olmaktan kaçınamıyor. Hayvan sahipleri, acil durumlar ve farklı koşullar altında veteriner hekimlere yönelik şiddet vakaları artarken, veterinerlerin maruz kaldığı fiziksel ve sözlü şiddetin ciddiyeti her geçen gün daha fazla hissediliyor. Sağlık sektöründe yaşanan şiddet olaylarının önüne geçmek amacıyla çıkarılan "Sağlıkta Şiddet Yasası", veteriner hekimleri kapsam dışında bırakıyor. Bu durum, veteriner hekimlerinin haklarını ve güvenliğini koruma konusunda ciddi sıkıntılara neden oluyor. Veterinerler, mesleklerini icra ederken yaşadıkları güvenlik riskine karşı çözüm bekliyor.

İş Bırakma Eylemiyle Dikkat Çekmek İstiyorlar
Veteriner hekimler, haklarının sağlanması ve sağlıkta şiddet konusunda farkındalık yaratılması amacıyla Pazartesi günü iş bırakma eylemi düzenleyecek. Bu eylemle veterinerler, kamuoyunun dikkatini çekerek mesleklerini icra ederken maruz kaldıkları zorlukları ve güvencesizliği vurgulamayı hedefliyor.

Veteriner Hekimlerin Çağrısı ve Beklentileri
Veteriner hekimler, yaşadıkları şiddet olaylarının yasal bir çerçeve içinde ele alınmasını ve sağlıkta şiddet yasasının veteriner hekimlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesini talep ediyor. Aynı zamanda veteriner hekimlerin güvenli bir ortamda mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını ve farkındalık yaratılmasını istiyorlar. Veteriner hekimlerin Pazartesi günü gerçekleştireceği iş bırakma eylemi, bu taleplerin kamuoyuyla paylaşılmasının bir aracı olarak kullanılacak. İş bırakma ile ilgili Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ali Alaattin Coşkun, yaptığı yazılı açıklamasında “Hayvan Sağlığı için Ülkenin en ücra köşelerinden , Kent merkezine kadar her yerde hizmet veren Veteriner Hekimler doğası gereği aynı zamanda Halk Sağlığının da koruyucusudur. Sağlık sınıfında yer almamıza rağmen, sağlık sınıfının yararlandığı hiç bir haktan yararlanmıyoruz. Sağlıkta şiddet yasası kapsamı dışında tutulmamız biz Veteriner Hekimleri oldukça üzmektedir. Yaşamın her alanında kadına, çocuğa , doğaya ,hayvana karşı uygulanan şiddet ,sağlık alanında da hızla artmış ve artık dayanılmaz bir boyuta gelmiştir. Veteriner Hekimlerde bu şiddetin en büyük mağdurlarından biri olmakta mobinge , tacize , lince , şiddete uğramakta , darp edilmekte hatta öldürülmektedirler. 2020 yılında İlimiz Gökçeada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Ceyhun Aymelek görevi başında saldırıya uğramıştır. 2022 yılı Nisan ayında Dünya Veteriner Hekimleri Günü öncesinde toplum sağlığını korumaya çalışırken Mezbaha da görevi başında öldürülen Veteriner Hekim Volkan Lale'nin katilinin cezası henüz kesinleşmemişken , geçen ay İzmir de , geçtiğimiz hafta Ankara da muayenehanesinde saldırıya uğrayan Veteriner Hekim Ceren Eroğlu hayvan sahibi tarafından darp edilmiştir. Yaşatmayı ve şifa vermeyi İlke edinmiş bir meslek grubu olarak sesimizi duyurmak için acil durumlar hariç 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü 1 Gün süreyle işimizi bırakacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

Haber: Senem Erdem İnal

Editör: Boğaz Gazetesi