Ülkemizde ve dünyada bağımlılık seviyesi en yüksek olan zararlı alışkanlıkların başında sigara geliyor. Tüm dünyada olduğu gibi, kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa neden olan Sigara Bağımlılığı ile mücadele devam ediyor. Her yıl 6 milyondan fazla kişiyi aramızdan koparan bu bağımlılık ile mücadele için her yıl 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH, Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç, Midede gastrit, ülser ve mide kanseri, Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri, Ağız kokusu ve dişlerde sararma gibi bir çok hastalığa neden olan sigara bağımlılığına dikkat çekmek ve bağımlılığı önlemek amacı ile Eceabat ilçesinde bir yürüyüş etkinliği gerçekleştirerek farkındalık yaratıldı.
Yürüyüşle farkındalık yaratıldı
4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunduran sigarada esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içerdiğinden zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturuyor. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması sonucu oluşan bağımlılık nedeni ile Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar her geçen gün artıyor. Bu hastalıklara farkındalık oluşturmak amacı ile Eceabat İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından bir yürüyüş düzenlendi. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısı ile gerçekleştirilen farkındalık yürüyüşüne İlçe protokolünün yanı sıra vatandaşlar da katıldı.
Tedaviler Başarıya ulaştırıyor
Yürüyüşün ardından, sigara zararlısı ve bağımlılıktan kurtulma mücadelesine yönelik bilgiler veren Eceabat İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve Sigara Bırakma Polikliniği Doktoru Uzm. Dr. Müge Meriç “9 Şubat tarihi toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararı konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla ülkemizde sigara bırakma günü olarak kutlanmaktadır. Dünyada her gün 22 bin kişi olmak üzere yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebi ile hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 binden fazlası doğrudan tütün kullanımı sonucu, ancak bir milyon ile 2 milyondan fazla kişi ise tütün ürünü kullanımına maruz kaldığı için ölmektedir. Ülkemizde de en yaygın kullanılan, bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, kanser, kalp damar hastalıkları, kulak boğaz gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Özellikle genç yaşta tütün ürünü kullanmaya başlayan bireylerde KOAH ve astım gelişme riski çok daha yüksek. Tütün ürünleri bırakıldığı ilk günden itibaren vücuda fayda sağlamaktadır. İlk gün kan basıncı düşer, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesi normale döner, tat ve koku alma duyuları gelişir. İkinci ve 12’inci hafta içerisinde dolaşım düzelir ve kanın akışkanlığı artar. Akciğer kapasitesi artar, öksürükler, nefes darlığı gibi şikayetler ve bir yıl sonra ise akciğerler daha sağlıklı hale gelir. Koroner kalp hastalığı riski, sigara içen birinin yaklaşık yarısına kadar düşer. Tütün ürünleri ne kadar erken bırakılırsa vücudun iyileşmesi ve kendini onarması o kadar hızlı olur. Pek çok tütün kullanıcısı, tütün ürünlerinin bedeninde oluşturduğu zararları fark etmeye başladığında , bu bağımlılıktan kurtulmak ister. Ancak tütün ürünlerinde bulunan nikotin oldukça, bağımlılık yapıcı bir maddedir. Tütün ürünü kullanımını bırakma konusunda başarı sağlayan pek çok kişinin çeşitli denemelerin ardından bu başarıya ulaştıkları bilinmektedir. Profesyonel destek ve bilimsel etkinliği kanıtlanmış tedaviler il başarılı olma oranları artmaktadır” ifadelerini kullandı.
Eceabat Toplum Sağlığı önünde gerçekleştirilen açıklamaların ardından yürüyüşe katılan vatandaşlara KOAH testi yapıl. Yapılan testlerde sigara içen vatandaşların nefesi ölçüldü. Ayrıca sigara bırakma hattı ve tedaviler hakkında kurulan stantta vatandaşlar bilgilendirildi.