Bu kapsamda, 23 Temmuz 2024 tarihinde Çanakkale Belediyesi temizlik personeli ve Çanakkale Hizmet Grupları A.Ş. bünyesinde çalışan personele yönelik Sıfır Atık Eğitimi düzenlendi. Eğitim, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Aysun Kavcar tarafından verildi. Kavcar, eğitimde katılımcılara Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi ve uygulamalarının yanı sıra, Sıfır Atık Projesi, Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Ayrı Toplanması Projesi, Ambalaj Atıklarının ve Tıbbi Atıkların Yönetimi Projesi hakkında detaylı bilgi verdi. Ayrıca Bitkisel Atık Yağlar, Atık İlaçlar ve Tekstil Atıkları projeleri ve bu kapsamda kent merkezi ve havzadaki uygulamalar hakkında da önemli bilgiler paylaşıldı.
Sıfır Atık Yönetmeliği ve Belediyenin Yükümlülükleri
Eğitimde, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Çanakkale Belediyesi'nin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yapılan çalışmalar anlatıldı. Aysun Kavcar, atıkların neden ayrı toplanması gerektiği konusunda katılımcılara kapsamlı bir sunum yaptı ve bunun çevresel etkilerini detaylandırdı. Kavcar, sunumunda mavi bayrak gibi kent merkezinde hayata geçirilen çevresel uygulamalara da değindi. İklim değişikliği konusunda yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların önemi hakkında bilgi vererek, personelin bu konudaki farkındalığını artırmayı amaçladı.
Sıfır Atık Projelerinin Önemi
Çanakkale Belediyesi’nin, çevre bilincini artırmak ve sürdürülebilir atık yönetimi politikalarını uygulamak adına yaptığı bu eğitimler, hem belediye personelinin hem de hizmet gruplarının daha bilinçli ve etkin çalışmasına katkı sağlıyor. Bu tür eğitimlerle atık yönetimi projelerinin önemine dikkat çekiliyor ve atıkların ayrı toplanmasının, geri dönüşüm süreçlerinin verimli bir şekilde işlemesi için hayati olduğu vurgulanıyor.