Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Çanakkale ilimiz, halk sağlığı, kamu güvenliği, çevre düzeni ve hayvan refahı için önemli kararlarını aldı! Halkımıza hayırlı olsun. Şimdi, hep birlikte üzerimize düşeni yapma zamanı! Kanunun uygulanması için duyarlılıkla hareket edelim” ifadelerine yer verilerek; Çanakkale İl Hayvanları Koruma Kurulu Kararları açıklandı.

Kararlara ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Şehrimizdeki sahipsiz köpekler bakımevlerinde bakılacaktır. Gecikmeden toplanması için görülen sahipsiz köpekler belediyelere bildirilmelidir. Toplamada öncelik havalimanı, hastane, okul ve yoğun insan trafiği olan bölgelere verilecektir. Yerel Hayvan Koruma Görevlisi kimlik kartları iptal edildi. Sahipsiz hayvanların toplanması için 2028 beklenmeyecek, süreç derhal başlayacak. Belediyeler, sahipsiz hayvanları toplayarak bakımevlerine koymak zorundadır. Toplanan köpekleri yeniden sokağa bırakan belediyelere, hayvan başına 71.965 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Bakımevinden sahiplendirme "Hayvan Bakımevinden Sahiplendirme Prosedürü" çerçevesinde yapılacak. Apartman: 1 köpek, 2 kedi. Bahçeli ev: 2 köpek, 3 kedi. Çiftlik/Arazi: 5 köpek, 5 kedi. Daha fazlası için DKMP ve belediye veteriner onayı şart. 5199 Sayılı Kanun'un 13. maddesi gereği, tehlikeli, saldırgan veya tedavi edilemeyen hastalıklı köpekler sahiplendirilmeyecektir. Bu hayvanlar hakkında Veteriner Hizmetleri Kanunu'nun 9. maddesi uygulanacaktır. Kaçak üretim ve satışa sıkı denetim!

Belediyeler, bütçelerinin en az %50'sini bakımevi ve doğal yaşam alanlarına ayırmak zorunda. Bütçesini ayırmayan belediye başkanları ve yetkililere 6 ay - 2 yıl hapis cezası.

Çanakkale’de Feribot Seferlerine Hava Engeli! Çanakkale’de Feribot Seferlerine Hava Engeli!

Sahipsiz köpekler bakımevlerinde bakılacağı için, köpeklerin sokakta beslenmesi tamamen yasaktır. Kontrolsüz beslemeye son! Sahipsiz köpekler için herhangi bir alanda besleme yapmak yasaktır. Yol kenarında besleme yasak! (Trafik kazalarına ve hayvanların zarar görmesine neden olur.) Ormanlık alanlarda besleme yasak! (Zoonotik hastalıkların yayılma riski artar.) Havalimanı çevresinde besleme yasak! (Uçuş güvenliğini tehdit eder.)  Hastane, okul, kamu kurumları ve ibadethanelerin çevresinde besleme yasak! (Halk sağlığını ve çevre düzenini olumsuz etkiler.) Belediye sorumluluğundaki kalan hayvanlar için, ilgili kurumların belirlediği alanlarda kontrollü besleme yapılacak."

Kaynak: Haber Merkezi