Çanakkale’de 4 kiloluk torikler bakın kaç lira? Çanakkale’de 4 kiloluk torikler bakın kaç lira?

.  SES öncülüğünde İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık sendikaları, skandalların örtülmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. 
Sağlık alanında üst üste yaşanan skandallar Türkiye’yi sarsarken, son olarak yeni doğan bebeklerin para için öldürüldüğü ortaya çıkması ile sağlık bir kez daha Türkiye gündemine oturdu. SGK’dan para alabilmek için yeni doğan ünitelerinde yaşanan akıl almaz  olayların ardından vatandaşlar,  sağlık sistemine güveni bir kez daha sorgular hale geldi.  Yaşanan skandalların ardından sağlık sendikaları,  açıklamalarda bulunarak sağlıkta gelinen son  aşamalar bir kez daha gözler önüne serildi. 
Çanakkale Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  de sağlıkta yaşanan skandallara ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.   SES Çanakkale Şube Hukuk Sekreteri Barış Dirik, sendika adına yaptığı basın açıklamasında “Dünya Bankası’nın bir programı olarak Sermayenin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı, 3 Kasım 2002’de tek başına iktidara gelen AKP Hükümeti tarafından uygulanmaktadır. Sağlıkta Dönüşüm Programıyla, sağlık sistemine bilerek yatırım yapılmamış, uygulanan bilinçli politikalarla sistem zayıflatılmış, ortaya çıkan hasta kuyrukları, ilaca ulaşım zorlukları, SSK-Sağlık Bakanlığı ayrılığı gibi halkta oluşan hoşnutsuzluktan faydalanılmış, tüm bu olumsuzlukların sağlıkta devrim yapılarak değiştirileceği beklentisi yaratılmıştır. Gelinen aşamada, para için bebeklerimizin yaşamlarına el uzatan bu programın toplum sağlığına yararı olmadığı herkesçe görülmüştür. Kar ve rant amaçlı, özelleştirmeci, geniş halk kesimlerinin çıkarlarını sermayenin ihtiyaçları için gözden çıkartan bu program, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi biz de çökmüş, Sağlıkta Sönüşüm Programına dönmüştür” dedi.
Başka bir sağlık mümkün 
SES Çanakkale Şube Hukuk Sekreteri Barış Dirik, sendika olarak yapılan önerilere de dikkat çekerek “Sağlıkta Dönüşüm Programı; sözleşmeli çalıştırma, performansa dayalı ücretlendirme, genel sağlık sigortası, aile hekimliği, kamu hastane birlikleri gibi uygulamaları kapsıyordu. Kamu Özel Ortaklığı’nın sağlıktaki adı olan Şehir Hastaneleri ise programın ikinci fazıydı. Sağlıkta Dönüşüm Programı tüm itirazlarımıza rağmen, büyük oranda yaşama geçirildi. Mevcut sağlık sistemini eleştirirken, hep alternatifini de sunduk. Daha özgür, sömürüsüz, demokratik, eşitlikçi bir dünya için mücadele ederken ‘başka bir sağlık mümkündür’ dedik, pes etmeden, yorulmadan bunun mücadelesini veriyoruz” dedi. 
Gözaltına alınanlar arasında patronlar yok 
Yapılan gözaltlarında patronların olmamasına dikkat çeken  Dirik “Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve tüm illerde sağlık kurumları önünden, kentin meydanlarından sesleniyoruz! Yaşanan bu katliamı, birkaç kişiye yıkarak, birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz. O hastanelerde çalışan suçsuz, evine ekmek götüren emekçileri işsiz bırakamazsınız. Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da suça bulaşmamış emekçilerini Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görevlendireceksiniz! Dönemin İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı dahil denetimden sorumlu tüm bürokratları sorumluluğu gereği görevden el çektirerek adli ve idari soruşturmaya dahil edeceksiniz! Kar ederken ses çıkarmayan hastane patronları ve özel hastane yöneticileri de aynı derecede sorumludur. Gözaltına alınan tek bir hastane sahibi ya da şirket yöneticisi yoktur. Bunları da soruşturmaya dahil edeceksiniz” dedi. 
Madem özel hastane istiyorsunuz bırakın özel kalsın 
SES Çanakkale Şube Hukuk Sekreteri Barış Dirik “Kamu hastanelerindeki istihdam açığını hızla giderip, liyakatsiz yöneticilerinizi geri çekeceksiniz! Kamusal, nitelikli, erişilebilir, ücretsiz ve anadilinde sağlık sisteminin garantisini vereceksiniz. Özel hastaneleri ya kamulaştıracak ya da SGK ile yapılan tüm anlaşmalarını iptal edecek ve bir daha anlaşma yapmalarına asla izin vermeyeceksiniz! Madem özel hastane istiyorsunuz bırakın özel kalsınlar. SGK’dan yani halkın vergilerinden beslemeyeceksiniz. Yönünüzü sermaye tekellerine değil halka, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine döneceksiniz. Sağlık ve sosyal hizmet alanında yaşanan vurgunları, hırsızlıkları ve olumsuzlukları açığa çıkaran üye ve yöneticilerimize soruşturma açmaktan sürgün etmekten vazgeçeceksiniz. Bizleri dinlemeyi öğreneceksiniz. Sağlık emekçileri ve halkı karşı karşıya getirip bu skandaldan sıyrılmanıza izin vermeyeceğiz” dedi. 
 

Muhabir: Cuma Deren