Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, bu yaz da gerçekleştirilen ve otizmli bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarmayı hedefleyen 4. Otizm Yaz Okulu ile her alanda müzikseverleri bir araya getirmeye devam ediyor.
Prof. Dr. Uğur Türkmen tarafından 2021 yılında kurulan Otizm ve Müzik Topluluğu, farklı öğrenen bireylerin ve otizmli bireylerin müzik eğitimiyle gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Otizm ve Müzik Yaz Okulu Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale Müzik ve Sahne Sanatları Geliştirme Derneği, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Uludağ Enerji, ÇOMÜ Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörlüğü, Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği, Yeter ki İyilik Olsun Derneği ve Sevda Canap And Müzik Vakfı iş birliğiyle başladı.
Katılım bu yıl daha fazla
Konserler, atölye çalışmaları, söyleşiler, konferanslar, spor etkinlikleri, bireysel ve toplu müzik eğitimi ve panellerin yer alacağı yaz okulu boyunca düzenlenecek etkinlikler, otizmli bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarmayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. Katılımın geçmiş yıllara göre arttığı gözlenen bu yılki programa, 31 otizmli öğrenci, 31 aile, 31 gönüllü, 35 eğitimci ve 10 uzman katılıyor. Otizmli öğrencilerin 16`sı mesleki müzik eğitimi alan 4-37 yaş aralığındaki bireylerden oluşurken, 15 öğrenci müzik eğitimine yeni başlıyor.
Çeşitli üniversitelerden de destek var
Türkiye’nin aralarında Ankara, Antalya, Aydın, Çanakkale, İstanbul, İzmir ve Mersin gibi çeşitli illerinin de bulunduğu birçok şehirden de katılım sağlandığı bu etkinliğe, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri, Anadolu Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ve Sofya Müzik Akademisi’nden gönüllü eğitimciler katkıda bullunuyor.
“Farklı illerinden katılım sağlanmaktadır”
Okul ile ilgili yaptığı açıklamada çeşitli etkinliklerle otizmli bireylerin ve topluluğun yeteneklerini ortaya çıkarmayı ve geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Otizm ve Müzik Yaz Okulu Düzenleme Kurulu Başkanı Didem Çetinkaya “ Otizm ve Müzik Topluluğu, bilimi önemseyen ve genel de farklı öğrenen bireylerin, özel de ise otizmli bireylerin ve ilgili kişi ve kurumların başvurabileceği bir kaynak/merkez olma amacıyla 2021 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Türkmen Tarafından kurulmuştur. Otizm ve Müzik Yaz Okulu kapsamında düzenlenen program, sadece bir yaz okulu olmanın ötesinde sürdürülebilir bir bilimsel platform olma özelliğiyle dikkat çekmektedir. Yaz okulu boyunca, topluluğumuzun sürdürülebilir "fikir paylaşımı" ile birlikte, konserler, atölye çalışmaları, söyleşiler, konferanslar, spor etkinlikleri, bireysel ve toplu müzik eğitimi ve paneller gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, otizmli bireylerin ve topluluğumuzun yeteneklerini ortaya çıkarmayı ve geliştirmeyi hedeflemektedir. Otizm ve Müzik Yaz Okulu’na olan ilgi geçmiş yıllara göre oldukça artarak 31 Otizmli Öğrenci, 31 Aile, 31 Gönüldaş, 35 Eğitimci ve 10 uzmana ulaşmıştır. Otizmli öğrencilerden 15’ü Müzik eğitimine yeni başlayan, 16’sı ise Mesleki Müzik Eğitimi alan 4-37 yaş aralığındaki bireylerden oluşmaktadır.
Eğitime, Afyon, Ankara, Antalya, Adana, Aydın, Ayvalık, Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli, İzmir, İstanbul, İnegöl, Ordu, Hatay, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Manisa, Mersin, Bursa, Aksaray, Kırklareli, Konya, Kütahya, Tekirdağ ve birçok farklı illerinden katılım sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Gönüllü eğitimciler katkı sağlamaktadır”
Farklı Üniversitelerden gönüllü eğitimcilerin de okula katkı sağladıklarını ifade eden Otizm ve Müzik Yaz Okulu Düzenleme Kurulu Başkanı Didem Çetinkaya “Otizm ve Müzik Yaz Okulu’na Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri, Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Academy Of Music Sofia, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Gönüllü Eğitimciler katkı sağlamaktadır.
Otizm ve Müzik Yaz Okulu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öncülüğünde, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Eğitim Fakültesi, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çanakkale Müzik ve Sahne Sanatları Geliştirme Derneği, Kütahya Güzel Sanatlar Derneği, Gençlik ve Spor il müdürlüğü, Uludağ Enerji, Çomü Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörlüğü, Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği, Yeterki İyilik Olsun Derneği, Sevda Canap And Müzik Vakfı birlikteliğiyle sürdürülmektedir. Üniversitemizin tüm imkânlarını seferber eden ve bizleri motive eden Çanakkale onsekiz mart üniversitesi rektörü sayın Prof. Dr. Ramazan Cüneyt Erenoğlu’na, çalışma arkadaşlarına, Çanakkale Valimiz Sayın İlhami Aktaş’a en içten dileklerimizle şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.