Çanakkale’nin Eceabat Belediyesi, paranın olmadığı gerekçesi ile işçilerin maaşını ödemesi için belediyeye ait arsaların satışı için meclisten onay istedi. Ancak meclis üyeleri ret kararı verince kasası tam takır olan Eceabat Belediyesi 3 aydır işçilerin maaşını ödeyemiyor. Enflasyonla mücadele ederken maaşlarını alamayan Hak-İş ve Hizmet-İş Sendikası üyeleri, eylem kararı alarak Belediye Binası önünde toplandı. Ancak ilginç anlara neden olan olay ise işçiler, parasını almadıkları belediye yerine, arsaların satışına izin vermeyen Belediye meclisi üyelerini hedef gösterdi. 

Saygı duruşu ve İstiklal Maşının ardından gerçekleştirilen eylemde ilk konuşmayı  Hak-İş ve Hizmet-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkan Vedat Yılmaz oldu. Yılmaz, açıklamasında Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’nin iyi niyetli yaklaşımına karşı meclis üyelerinin takındığı tutumu kınayarak “Eceabat Belediyesi Personel Ltd. Şti.’de çalışan üyelerimiz üç aydır ödenmeyen maaşlar nedeniyle, açlıkla, sefaletle ve yoksullukla baş başa bırakılmıştır. Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası olarak, üyelerimizin yaşadıkları mağduriyet karşısında sessiz kalmamız asla mümkün değildir.  Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli’nin maaşların ödenmesi noktasında iyi niyetleri girişimlerinin Eceabat Belediyesi Meclis Üyeleri tarafından engellenmesi, ahlaka, siyasi etiğe ve toplumumuzun değerlerine zıt bir tutumdur.  Üyelerimiz canla başla belediye hizmetlerini yerine getirmesine rağmen, aileleriyle birlikte sefalete, açlığa ve yoksulluğa itilmeleri bu belediye meclisi üyelerinin vicdani sorumluluktan ne kadar uzaklaştığının açık bir göstergesidir.

Çanakkale’de şehit ailelerinden tepki (VİDEO) Çanakkale’de şehit ailelerinden tepki (VİDEO)

Meclis üyelerine uyarı 

Durumun düzeltilmemesi halinde sendikanın yasal yollara başvuracağı yönünde bir de uyarı yapan Sendika Başkanı Vedat Yılmaz “Emekçilerin ve ailelerinin ahını alanlara seslenmek istiyoruz, üyelerimizin haklarını asla sizin çıkar savaşlarınıza kurban etmeyeceğiz. Bu adaletsizliğin bir an önce sona ermesini ve üyelerimizin hak ettiği maaşlarının acilen ödenmesini talep ediyoruz.  Buradan üyelerimizin maaşlarının ödenmesi noktasında çözüm yollarını baltalayan siyasi partilerin belediye meclisi temsilcilerini uyarıyoruz.  Üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için adım atmayan herkes bu vebalin altında kalacaktır. Eğer bu durum düzeltilmezse, sendikamız tüm yasal haklarını kullanarak mücadeleyi büyütecek ve üyelerimizin hakları için tüm olanaklarını seferber edecektir” dedi. 

Belediye meclis üyelerinin bu tavrı bizi derinden sarstı
Belediye meclis üyelerinin ret kararının, işçileri sarstığını dile getiren Sendika Başkanı Yılmaz “Eceabat Belediyesi’nde yaşanan maaş krizinin perde arkasında, üyelerimizin haklarını engelleyen belediye meclis üyelerinin olduğu gerçeği hepimizi derinden sarsmaktadır.  Üç aydır işçilerimizin maaşlarını alamamasına neden olan bu üyeler, emeğin karşılığını almasını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda sosyal adaleti de çiğniyor.  Belediye hizmetlerinin devam etmesini sağlayan üyelerimiz, bir grup çıkarcı meclis üyesinin siyasi emellerinden dolayı haklarını alamıyor. Bu durumu kabul etmek mümkün değildir. İşçilerimiz gece gündüz demeden, yağmur çamur dinlemeden hizmet üretirken, bu üyeler, maaşların ödenmesine kasıtlı olarak engelleyerek işçilerin alın terine adeta ipotek koymuşlardır.  Bu tavır, sadece üyelerimize değil, tüm Eceabat halkına yapılan bir haksızlıktır. 

Bu mücadele sadece maaş mücadelesi değil, onur mücadelesidir. Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası olarak, emeğin karşılığını almak için daima üyelerimizin yanında olacağız.  Hiçbir siyasi parti temsilcisine üyelerimizin haklarını çiğnetmeyeceğiz. Belediye meclisteki bu engelleyici üyeler, kendi politik çıkarlarını halkın refahından ve işçinin hakkından üstün tuttukça, Eceabat’ta huzur ve adaletin sağlanması mümkün olmayacaktır. Bu mücadele sadece işçilerin değil, adaletin ve emeğin mücadelesidir” dedi. 

Sonuna kadar işçilerin arkasındayım
Eyleme katılan ve işçilerin yanında olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Saim Zileli ise yaptığı açıklamada “Sendikalı olmak ve sendika ile sözleşme yapmak kesinlikle şov değildir.  Bunu şov olarak algılayanlar, insanca yaşayabilmek için bir sözleşme yapanlar,  maalesef eleştirirler, 17 bin  TL ile geçinilmez.  Üstelik 17 bin alan işçilerden fedakarlık isterler.  Bu kesinlikle doğru bir şey değil.  Bir de benim yanıldığım bir şey var,  bizim 200 tane personelimiz varmış.  Bakıyorum gölgeleri ile bile 130’u geçmiyor.  Diyorlar ki ‘260 tane adam almış’ hepsi burda nerde kalan 130 kişi.  Ev kiraları 15 bin TL olmuş  sendikaya girmiş arkadaşımıza neden  32 bin TL maaş veriyorsunuz çok maaş veriyorsunuz’ diyorlar. Eğer sosyal demokratlıktan bahsedecek olursak önce beraber çalıştığımız arkadaşımızın emeğine saygı duyacağız.  Öyle kapalı kapılar ardında fiyat tarifeleri bu olsun, şu olsun diye pazarlığa girilmeyecek. Gerçek rakam neyse alıp işçiye vereceksin.  Bunu yapamazsan sosyal adaletten bahsedemezsin.  Bir emlakçı  ev satıyor üç günde 100 bin TL komisyon alıyor.  Bu emekçi kardeşlerimiz 31 gün boyunca o ruhsat alan inşaatlara  hizmet ediyor. Sonra diyoruz ki ‘arkadaşlar  sizin aldığınız 35 bin TL maaş çok’  diyorlar. 10 dakika kahve molası veriyorlar diyorlar ki ‘Eceabat belediye personeli yatıyor’ ben Belediye Başkanı olarak yatan hiçbir bankamatik memuruna kuruş para vermem.  Sonuna kadar işçilerin arkasındayım” dedi. 

Muhabir: Cuma Deren