Çanakkale’de üretici kapya biberini yollara döktü Çanakkale’de üretici kapya biberini yollara döktü

Çanakkale’de 1+1 ev kiraları asgari ücreti geçerken, artış oranları adeta durdurulamaz hale geldi.3+1 ev kira fiyatlarının 30 bin TL’ye dayandığı kentte 1+1 kira fiyatlarının asgari ücreti geçtiğini öğrenen vatandaşlar ‘buna kim dur diyecek’, bir çok Çanakkaleli de ‘ev sahipleri artık şaşırdı’ dediler.  Özellikle devletin kira artışlarını kontrol edebilmek için koyduğu %20 artış miktarının kaldırılmasından sonra artı. Kira artış oranını ile sınırlandırılmasının kaldırılmasının ardından yüksek enflasyon nedeni ile TEFE ve TÜFE’nin yıllık ortalamasına yansıyınca bu oranlar kiracıların önüne yüksek kira zammı olarak yansıdı. %20 kira artış zorunluluğunun kalmasının ardından yıllık TEFE VE TÜFE ortalamaları %65 olunca kiracılarda ödedikleri kira bedellerini % 65 arttırmak zorunda kaldı.  

Ev Sahipleri % 65’in Üzerine Birde Kira Artışı Güncellemesi İstediler
Çanakkale’de kira artışları şaşkınlık yaratırken, kira fiyatlarının tavan yapmasının sebepleri arasında ev sahiplerinin TEFE - TÜFE artışına ek kira güncelleme talepleri etkili oldu. Ev sahipleri % 65’lik yıllık TEFE -TÜFE ortalamasına ek olarak % 30 ila % 35 arasında kira güncellemesi talep etti. Ev sahiplerinin taleplerini mevcut piyasada ev kira fiyatlarının çok artması nedeni ile kabul etmek zorunda kalan kiracılar yüksek kira fiyatlarını ödemek zorunda kaldılar.

Kira Fiyatları Dudak Uçuklatıyor
Kira artışlarında, kira fiyatlarını çok yüksel bulan kiracılar ve “piyasaya göre kira artışı yapıyoruz” diyen  ev sahipleri  kendilerini haklı görürken Çanakkale’de ev kira fiyatları “bu kadarda olmaz” dedirtiyor. Çanakkale’de 3+ 1 evlerin kiralama fiyatları 40 Bin TL’ye çıkmış durumda.1+! ev kirala fiyatları ise asgari ücretli çalışanların maaşını geçerek 18.000 TL’ye yükseldi. Çanakkale merkezde bulunan bazı sitlerde 1+1  ev kiraları ise 20 Bin TL buldu. 2+1 evlerin kiraları ise 30 Bin TL’ yi buldu.

Muhabir: Ogün İnal