Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü, Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı (ESBAV) destekli ve Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kuruluşunun 41. Yıldönümü nedeni ile gerçekleşen "Kıbrıs Türk Devleti'ne Giden Yol”adlı Panel ve Fotoğraf Sergisi" yoğun ilgi gördü. ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Dekanlık Binası zemin katta fotoğraf sergisinin açılması ile başlayan etkinlik Panel Moderatörlüğünü Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı (ESBAV) Başkanı Bünyamin Nami Tonka' nın yaptığı “Kıbrıs Türk Devleti'ne Giden Yol” paneli ile devam etti. ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Binasının 4. Katında bulunan konferans salonunu dolduran davetli ve vatandaşlar yaklaşık 2 saat süren paneli yoğun duygular içerisinde izlerken bazı dinleyicilerin göz yaşlarını tutamadığı gözlendi. Panelde Kıbrısta yaşanan Rum katliamları, Kıbrıslı Türklere yönelik yapılan zulümler başta olmak üzere, Kıbrıs Barış Harekatı ve Kıbrıs Türk Devletinin kurulmasına kadar giden zorlu yolu ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Öğretim Üyesi Doktor Elmaziye Temiz ve Kıbrıs Türk Barış Harekâtı Gazisi ve Yazar Atilla Çilingir anlattı.
“Katliama Maruz Kalan Kıbrıs Türkleri Hep Mehmetçiyi Bekledi”
Panelde İlk konuşmayı ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Öğretim Üyesi Doktor Elmaziye Temiz yaptı. Kıbrıs tarihini ve Kıbrıs’ta Rumların ada’dan Türkleri tamamen göndermeye yönelik bitmek bitmeyen baskıların yıllar ilerledikçe daha da şiddetlendiğini ve sonunda da katliamların başladığını anlatan Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Öğretim Üyesi Doktor Elmaziye Temiz, adada katliamların arsıyla Türkiye’den beklenen desteğin bir türlü gelemediğini anlatarak, kıbrıs adasına katliamlara son vermek amacı ile Türkiye’nin iki kez giriminde bulunduğunu ancak bu girişimlerin başta ABD olmak üzere yabancı ülkeler tarafından durdurulduğunu söyledi. Türk vatandaşı Kıbrıslılara katliam yapan Rumları korkutmak amacı ile Türk jetlerinin Kıbrıs semalarında uçması ile Rumların geri adım attığını da sözlerini ekleyen Temiz “Kıbrıs Türkleri Mehmetçiyi hep bekledi” dedi.
“Anam Beni Bugün İçin Doğurdu”
ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Öğretim Üyesi Doktor Elmaziye Temiz’in konuşmasının ardından Kıbrıs barış harekatını ve Kıbrıs Türk devletine giden uzun ve zorlu yolu aynı zamanda Kıbrıs Barış harekatına katılan Kıbrıs Türk Barış Harekâtı Gazisi ve Yazar Atilla Çilingir anlattı. emekli Yarbay Çilingir’in Kıbrıs barış harekatında kahraman Mehmetçikler ile ilgili anlattığı anıları sırasında boğazı düğümlenirken salonda bulunan dinleyiciler ise göz yaşlarına hakim olamadı. Havan topu mermisi ile çok ayır yaralanan bir Mehmetçiğin tıbbi müdahalesine yardım eden Yarbay Çilingir’e bayılan Mehmetçiğin uyandıktan sonra “üzülmeyin komutanım, Anamız bizi bugünler için doğurdu” demesini hayatı boyunca unutamadığını ifade etti. O askerin hala yaşadığını da ifade eden Çilingir Mehmetçik böyle bir ruh haliyle Kıbrıs’ta görev yaptı ve sivillere hiç bir zaman dokunmadı” dedi. Kıbrıs Barış harekatından sonra Kıbrısın bugünlere gelmesinde Rauf Denktaş’ın büyük emeği ve gayreti olduğunu ifade eden Çilingir Kıbrıs hala Rum baskısını hissediyor ve dünyada Kıbrıs’ı kimse ülke olarak tanımıyor” dedi.
Panelin ardından günün hatırası için toplu halde fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı (ESBAV) Başkanı Bünyamin Nami Tonka panel sobrasında panalistlere ve ÇOMÜ rektörü Profesör Doktor Cüneyt Erenoğlu’na günün anısına plaket verdi. Panel sonrası Kıbrıs Türk Barış Harekâtı Gazisi ve Yazar Atilla Çilingir öğrenciler yararına satışta olan kitaplarını imzala Kıbrıs Türk Devleti’ne giden yolda süreçteki mücadeleyi ve şehitlerle ödenen bedelleri içeren fotoğraf sergisi 18-30 Kasım 2024 tarihleri arasında açık kalacaktır. Ayrıca katılımcıların duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri için bir anı defteri de yer alacaktır.