Eceabat Toplum Sağlığı Merkezi Ketem Birimi ekipleri, kırsalda bilgilendirme çalışmaları yürütmeye devam ediyor. Seddülbahir Köyü Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine kanser taramaları hakkında bilgi veren ekipler, kendi kendine meme muayenesinin evde nasıl yapıldığını da öğretti.

Eceabat Toplum Sağlığı Merkezi Ketem Birimi ekipleri, kırsalda yürütülen bilgilendirme çalışmaları kapsamında Seddülbahir Köyü Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine çağımızın en çok görülen ve erken teşhisi yapılmayınca tedavi süreci zorlaşan hastalıklardan biri olan kansere yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptı. Kursiyerlere kanser taramaları hakkında bilgi verilirken, kadınların evde tek başlarına rahatlıkla uygulayabilecekleri bir yöntem olan Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) de öğretildi.

KKMM nasıl yapılır

Piyade Er Mustafa Alemdar, gözyaşlarıyla toprağa verildi Piyade Er Mustafa Alemdar, gözyaşlarıyla toprağa verildi

20 yaş ve üstü her kadının her ay düzenli olarak yapması gereken kendi kendine meme muayenesi sırasında ilk olarak ayna karşısına geçilir ve her iki memenin görüntüsündeki simetriklik durumu incelenir. Ardından meme başı ve derisinde çökme, çekilme, deride kızarıklık ve ödem olup olmadığına bakılır ve bu sayede meme başına ve deriye yakın tümörler kadının kendisi tarafından erken evrede fark edilebilir. Kanser şüphesi uyandıran kitleler diğer meme dokusundan daha sert yapıda (ceviz sertliğinde), hareketi kısıtlı, sınırları net bir şekilde ayırt edilemeyen, genellikle ağrısız kitlelerdir. Kadınlar her ay düzenli olarak kendilerini muayene ederek asimetrik görünümü, meme başı veya meme derisindeki çekintiyi veya renk değişikliğini, yeni gelişen bir kitleyi fark edebilirler. Evde kendi kendini muayene eden bir kadın memesinde her zamankinden farklı bir görünüm veya bir kitle fark ettiğinde, vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır.

Kanserin daha erken tespit edilebilmesi ve KKMM’yi etkili bir şekilde uygulayabilmek için bu konuda eğitim almak ve öğrenilenleri her ay düzenli olarak yapmak gerekiyor. 

Muhabir: Şahver Banu Çağlak