İşgücü Uyum Programı, Çanakkale’de katılımcılarını bekliyor İşgücü Uyum Programı, Çanakkale’de katılımcılarını bekliyor

İstanbul’da tarihi Surlarda yaşanan vahşetin ardından kadınlar için adeta bir sığınma limanı haline gelen KADES, şiddetin görülmesi ya da tehdit altında olan kadınların hızla yardım etmesini sağlıyor. Uygulama, tehlikenin altında kadınların tek bir dokunuşla ihbarda bulunmalarına imkan tanıyor. Güvenlik güçleri, yapılan ihbarın ardından hızla olay yerine giderek, kadınları koruma altında yer alıyor. Uygulamanın test amaçlı kullanımı sırasında hızlı geri dönüşlerin sürdürülmesi, sayıların kapsamını artırdı. KADES'in etkinliği ve kolay kullanımı, kadınların şiddetten korunmasına önemli bir katkı sağlarken,  son günlerde Çanakkale’de de uygulama kullanımının arttığı gözlendi. 

Çanakkale’de kullanımı arttı
Şiddete karşı kadınların sığınma limanına dönüşen ve milyonlarca kişinin telefonuna indirerek kullandığı KADES uygulaması, Çanakkale’de de arttı. Son yıllarda kadına yönelik işlenen cinayetlerin vahşi boyutlara ulaşması ile sokakların ve insanların giderek güvensiz olduğu bu ortamda kadınlar KADES’e güveniyor. Uygulamayı indiren Çanakkaleli kadınlar, test amacı ile yaptığı uygulamalı çağrılar güvenlik güçlerine de hareketli günler yaşatıyor. 

Uygulama nasıl kurulur? 
Tamamen yerli ve milli bir yazılıma sahip KADES,   Google Play Store ve Apple Store’dan indirilebiliyor. KADES, T.C. Kimlik numarasının girilmesinin ardından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirilebiliyor. Uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşıyor. Sonra ise yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk ediliyor ve olaya müdahalesi sağlanıyor.

GPS konum bilgilerini alıyor
Uygulamayı açtıktan sonra, herhangi bir acil durumda ekranda bulunan büyük kırmızı butona basarak yardım talebi oluşturulabiliyor. Butona basıldığında, “Yardım isteğiniz Emniyet Birimine iletilecektir devam etmek istediğinize emin misiniz?” şeklinde uyarı geliyor. ‘Evet’ isimli butonu işaretlenmesinin durumunda, uygulama kullanıcıdan GPS konum bilgilerini alır ve en yakın polis ekiplerine bildirim gönderiliyor.

Muhabir: Cuma Deren