Belediye internet sitesindeki duyuruda; işyeri açan ve çalıştıran hemşehrilerimizin Belediyeye bağlı Gelirler Müdürlüğüne Çevre Temizlik ve İlan-Reklam Beyanı, Temizlik İşleri Müdürlüğüne Katı Atık Beyanı ile Zabıta Müdürlüğüne İşgal Harcı başvurusu (İşyerlerinin ön ve yan cephelerinde bulunan kamuya terk alanın kullanılmak istenmesi durumunda) oluşturmaları gerektiği bildirildi. Detaylar ise şu konu başlıkları halinde aktarıldı;

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ

İşyerleri faaliyete başladıktan sonra 30 gün içinde Gelirler Müdürlüğüne Çevre Temizlik Beyanında bulunulması gerekmektedir. Çevre Temizlik Vergisi Ödemeleri 2 eşit taksitte yapılmaktadır. (İlk taksit ödemesi son gün 31 Mayıs - İkinci taksit ödemesi son gün 30 Kasım’dır.)

İLAN REKLAM VERGİSİ

İşyerlerinin içinde veya dışında yer alan her türlü reklamın ölçüsü (en x boy) ve ışıklı ya da ışıksız olma durumuna göre Gelirler Müdürlüğüne beyanda bulunulmalıdır. Her yıl 10cak ile 31 Ocak arası beyan değişiklik dönemi olup ödemeler 2 eşit taksitte yapılmaktadır. (İlk taksit ödemesi son gün 31 Mayıs - İkinci taksit ödemesi son gün 30 Kasım’dır.)

EĞLENCE VERGİSİ

İş yerlerinde canlı müzik faaliyetinde bulunan (DJ performansı da dahil) veya oyun salonu işleten (bilardo salonu, playstation, çocuk eğlence merkezleri vb.) gerçek veya tüzel kişiler Eğlence Vergisi'ne tabi olup her aya ait Eğlence Vergisi’ni en geç ertesi ayın 20. günü akşamına kadar Gelirler Müdürlüğüne beyan edip ödemekle yükümlüdür.

BELEDİYE İŞGAL HARCI

İşyerlerinin ön ve yan cephelerinde bulunan kamuya terk alanı kullanmak isteyen işyeri sahipleri Zabıta Müdürlüğüne izin için başvuru yapmalıdır. Zabıta Müdürlüğünün iznini takiben Denetim ve Yoklama Birimi Personelinin, kullanılan işgal alanını ölçerek oluşturduğu yoklama fişine göre, Gelir Tahakkuk Birimi'nde oluşturulan tahakkuklar aynı gün içinde ödenmelidir.

Çanakkale açıklarında depremler devam ediyor Çanakkale açıklarında depremler devam ediyor

İşyeri açılışında vergi dairesince tutulan yoklama fişi ve vergi levhasıyla Temizlik İşleri Müdürlüğüne açılış başvurusu yapılmalıdır. (İşyeri ruhsat işlemleri sırasında, şube açılışlarında vs.) İşyerlerinden her yıl 12 (eşit) taksit halinde KAY5Ü alınır. İşyeriyle ilgili adres değişikliği vb. durumlarda vergi dairesince tutulan yoklama fişi ile birimlerimize adres güncellenmesi için başvurulması gerekmektedir. İşyeri kapanışlarında vergi dairesince tutulan yoklama fişi ile Birimimize başvurulması halinde kapanış işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

BU KISTASLARA UYULMADIĞI TAKDİRDE UYGULANMASI YASAL HALE GELEN YAPTIRIMLAR

-213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na istinaden Usulsüzlük Cezası, Vergi Ziyai Cezası uygulanmaktadır.

-Borçlar ödenmediği takdirde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun gereği gecikme zammı, ücretler için de kanuni faiz uygulanmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi