Geçtiğimiz gün düzenlediği basın toplantısında, şehirdeki işçi sayılarını kategorilerle açıklayan Yavuz, nitelikli iş gücünün Çanakkale’de yer alabilmesi için gözlemlerini, İŞKUR’un yaptığı çalışmaları ve endüstrinin bu konudaki pozisyonunu anlattı. Çanakkale’de nitelikli iş gücü olan yani bir konuda eğitim görmüş ve uzmanlaşmış kesimin, piramidin üst kısımlarını oluşturduğunu ifade eden Yavuz şu ifadeleri kaydetti: “Biz Çanakkale’deki endüstriyi geliştirirken, doğal olarak, nitelik gerektirmeyen ya da daha az nitelik gerektiren işlerde daha fazla işçiye ihtiyaç duyuyoruz. Yukarıdaki pozisyonlara ise daha çok ihtiyaç oluyor. Ama işgücü arzı tam tersi. Nedeni ise insanlar, niteliklerini geliştirdiler böylece nitelikleriyle Çanakkale iş endüstrisinin üretmiş olduğu iş arasındaki bağ koptu. Çanakkale endüstrisinin bin tane mühendise ihtiyacı varsa, biz 5 bin mühendisin iş aradığı bir ortam yaratmış oluyoruz. Bu insanlar İstanbul’da, Ankara’da veya Bursa’da daha rahat iş bulurken, Çanakkale’de neden iş bulamıyorlar sorusunun cevabı budur. Bir şey daha var: Endüstrinin alt kısmındaki talepleri de tam karşılayamıyoruz biz. Orada da şehrin yaşam tarzıyla ilgili bir durum ortaya çıkıyor. Bu üst kısımda da var ama alt kısımda daha fazla var bence. Yaşam tarzıyla ilgili şimdi söyleyeceklerim benim için de geçerli. Ben, kendime daha fazla zaman ayırabileceğim, şu boğazda manzarayı biraz daha seyretmeye vaktimin olduğu bir işte çalışmak istiyorum. Çanakkale’yi yaşamayacaksam, Çanakkale’de olmamın ne anlamı var. Çünkü İstanbul’da aynı işi yaparken belki daha fazla kazanma ihtimalim varken, onu bırakarak Çanakkale’ye geliyorum. Çalışma, zaman ve kazanç eğrisi olarak adlandırdığımız bağ olarak nitelendirecek olursak; çalıştığım iş, bana yaşamam için daha fazla süre bıraksın istiyorum. Gerekirse bir parça daha az kazanayım ama daha rahat yaşayayım istiyorum. Bir gözlemim de şöyle, kişilerin nitelikleriyle refah seviyeleri arasında bir bağ yok. Milyoner hayatı yaşarken, beden işçisi olan da var.
BİZ YOLDAYIZ
Benim hayal ettiğim şey, endüstri yapısını geliştirebilmek. Nitelikli işgücünü şehirden uzaklaştırmak bir çözüm değil. Tam tersi, daha fazla şehre çekmek istiyoruz. Hem katma değerli iş üretebilmek anlamında, hem de şehrin entelektüel kimliğini yaşayabilmek için de. Ben de sosyal hayatımdan entelektüel münasebetler bulunabileceğim bir şehirde yaşayabilmek istiyorum. Dolayısıyla bizim nitelikli iş gücünü kaçırmamız lazım. Ne yapacağız? Endüstrimizin yapısıyla ilgili bazı tedbirler alabiliriz. Söz gelimi, burada daha fazla araştırmaların olduğu laboratuvarları, atölyeleri geliştirebiliriz. Teknopark bu anlamda kıymetli çalışmalar yapıyor, ÇTSO çalışmalar yapıyor. Esasında Çanakkale’de çok fazla insanla paydaş olarak görüşüyoruz ve gözlemimi dile getirmem gerekecek olursa, Çanakkale’de çok güzel şeyler yapıyoruz ancak bu yaptıklarımızın sonuçları 1 günde ortaya çıkmayacak. Belki de 5 sene sonra ortaya çıkacak. Biz yoldayız. Her yerde stant açıyoruz. Çanakkale iş üretiyor ama bizim aradığımız, hedeflediğimiz iş hemen bugün oluşmayacak. Ne yapacağız, yolda olacağız. Bu işi, şehir üretecek. Ben inanıyorum 5 sene sonra çok daha büyük işleri konuşacağız. Çanakkale, yolda ve bence endüstrinin yapısı yavaş yavaş değişiyor. İyileşiyoruz. Örneğin 2013’te daha fazla hamala ihtiyaç varken bugün daha fazla mühendise ihtiyaç var. Şehir, endüstri anlamında her gün üzerine koyarak ilerliyor. Bu süreç biraz daha ilerledikten sonra nitelikli işgücüne de alan açabilecek durumda olacağız. Şu an değil, şimdi daha yeniyiz. Ancak şimdi de nitelik gerektirmeyen işlerde işgücü açığımız olduğu kesin.
İŞSİZLİK SEBEPLERİNİ ÖĞRENMEK SAHA ARAŞTIRMALARI YAPILACAK
İfrat tefritlere ben çok savrulmadan anlatmaya çalışayım. Çünkü bir kesim ‘millet aç aç’ diyor, birileri de ‘millet iş beğenmiyor’ diyor. Bu ikisi de doğru olmamakla beraber oldukça uç örnekler. Uç örnekler, her durumda vardır ama ikisi de bize vakayı anlatmaz. Vakayı anlatan esas mesele, bize şehrin iş gücü arzı ile talebi arasındaki durumu anlamaktır. Bu konuyla ilgili saha çalışması yapacağız. Gerekli anket formlarını hazırladık. Belki bir sonraki istihdam toplantısında gündem olarak konuşacağız. Sorun şu: Biz kişilerin neden x,y,z işlerinde çalışmadığına dair birtakım varsayımları ortaya koyuyoruz ve geri dönüşleri de alıyoruz fakat bunlar bilimsel bir çalışmaya dayanmıyor aslında. Üniversiteye veriler açık, gelin beraber çalışalım diyoruz. Belki temel verileri üniversite ile beraber çıkarabiliriz. Muhtemel sebeplerini söyleyeyim, belki daha fazla para versek, belki daha kolay işe gidip gelse veya belki anne çocuğunu kreşe rahat bırakabilse çalışırlar. Ama bunlar varsayımlar ve biz gerçek sebeplerini bilmiyoruz. Bilimsel verileri ortaya koyacak çalışmalar olmasını isterdim. Biz bu çalışmalar İşgücü Piyasası Araştırma Anketlerinde yapıyoruz ama daha derinlemesine çalışmalar aslında üniversite tarafından yapılması gereken çalışmalar. Üniversitenin buraya odaklanmasını, daha fazla çalışma yapmasını isterim.
2022 VERİLERİNİ PAYLAŞTI
Biz 2022 yılında 15 bin 375 açık iş ilanı almışız, bu sene için çok çok iyi bir sayı bu, daha önceki yıllara oranlarsak, 2020’nin yüzde 50 üzerindeyiz. Daha bu 11. ayın verilerini söylüyorum. 12. Ayda üstüne gelecektir. Benim bir iddiam vardı hatırlarsınız, daha öncede konuşmuştuk. Çanakkale iş üreten bir şehir diye, bunun sayılara da yansıdığını görüyoruz. Aynı şekilde 8 bin 879 kişiyi özel sektörde İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirmişiz. Yani bu ilanlarımızı, 8 bin 879 kişi işe yerleştirerek bir kısmını en azından, karşılamışız, bir kısmını da karşılayamamışız. Dolayısı ile ürettiğimiz her işe de eleman temin edememişiz. Buradan bunu anlıyoruz. Kadın yerleştirme sayılarımız enteresan, 3 bin 564 hanımefendiyi işe yerleştirmişiz. Ocak-Kasım döneminde 2022 yılında, yine aynı şekilde yükseköğretim mezunlarından bin 954 kişi İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirtilmiş, bu da nerdeyse her 4, işe yerleştirmeden 1’i yükseköğretim mezunu anlamına gelir ki biliyorsunuz daha önceki yıllarda İŞKUR işe yerleştirmeleri ile ilgili bize gelen bir eleştiri de vardı. Daha fazla nitelik gerektirmeyen işlere yerleştirme yapılıyor. Ama nitelik gerektiren işlerle ilgili ilanlar çok fazla olmuyor şeklinde bir eleştiri vardı bize de gelen, buna herhalde cevabi nitelikte bir performans 2022 yılı için Çanakkale çalışma iş kurumu gösterdi diyebiliriz. Yine çok ilginç bir veri paylaşmak istiyorum. Şu anda bizde 40 bin 153 kişilik kayıtlı bir iş gücü var. Bu kayıtlı iş gücünü şöyle anlatalım. Yani İŞKUR'a kayıtlı olanların tamamı değil, bizde İŞKUR'a kayıtlı olan 150 bin kişi var ama kastettiğimiz şey şu, şu anda aktif olarak bizde, işlem yapan, iş takip eden, kişi sayısı, bunların kayıtlı işsiz sayısı ise 16 bin 729 bu takip edilen dönemlerin en düşük sayısı yani şu anda işsizim diyen sayısı 16 bin 729 bu her anlamda, söylüyor. Takip ettiğimiz yıllardaki en düşük sayıya ulaşmış durumdayız. Bu manada da işsizlik sayıları anlamında çok ciddi azalış olduğunu Çanakkale'de söylememiz mümkün.’’
Sevi Gözay UĞURLU
Editör: Boğaz Gazetesi