Çanakkale'de, insan hakları sorunlarını tartışmak, bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlenen İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı gerçekleşti.

Toplantı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası İbrahim Bodur Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi ve bir dizi önemli katılımcıyı ağırladı. Toplantıya, Vali İlhami Aktaş, TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, kurul üyeleri, adli ve idari yargı mensupları, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, ilçe ve belde belediye başkanları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali İlhami Aktaş, toplantıda yaptığı konuşmada, katılımcılara teşekkür ederek, insan haklarına dair görüş alışverişinin önemine vurgu yaptı. İçişleri Bakanlığı'nın 'Açık Kapı' uygulaması ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi aracılığıyla gelen müracaatların vatandaşların taleplerinin ve beklentilerinin karşılanmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Bu mekanizmanın içinde kolluk gözetiminden sosyal hizmetlere, Milli Eğitim'in yaptığı çalışmalardan Geri Gönderme Merkezinde yaptıkaları çalışmalara, nezarethanelerden cezaevlerindeki şartlara kadar, tüm kurumların, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışmakta olduğunu ifade eden Vali Aktaş, "Başta kolluk kuvvetlerimiz olmak üzere eski Türkiye'de kalan işkence, kötü muamele gibi suçlarla, ithamlarla ilimizde sıfır noktasında karşılaşacak dereceye gelmiş bulunmaktayız. Bu konuda hem devletin mekanizmalarına hem de kolluk gözetim mekanizmalarına bu anlamda hiçbir şekilde müracaat olmamakta" diye konuştu.

İnsan Hakları İstişare Toplantısının Önemi
Sosyoekonomik durumlar, ülkelerin sosyal adaletsizliklerinde ciddi bir anlamda sorun teşkil ettiğini ifade eden TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise, "6701 Sayılı Kanun'umuz çerçevesinde, kanun koyucumuzun öngörmüş olduğu 15 temelde, herhangi bir ayrımcılığın olması durumunda kurumumuz tüm yurttaşlarımızın bu noktada başvuru yapabileceği idari hak arama mekanizması olarak karşınıza çıkıyor" dedi.

TİHEK Başkanı Kılıç, "Eşitlik anlamında özellikle sosyal, ekonomik, kültürel imkanlara erişim noktasında ciddi boşlukların ve açıkların olduğunu görüyoruz. Bölgeden bölgeye mahalleden mahalleye hatta daha mikro ölçekte çevreden çevreye yayılır biçimde bütün dünyada bir nevi dünya sıralamasında sosyoekonomik durumu itibarıyla başı çeken ülkeler başta olmak üzere ciddi anlamda sosyal adaletsizliklerin ortaya çıktığını ve bunları tolere edecek mekanizmaların yeterince işlemediğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, toplantı katılımcıların görüş ve önerileriyle son buldu.

Haber: Veysel Akın Salkın
Editör: Ersan Küçükkuru