Çanakkale’nin en güzide tarihi mekanlarından biri olan Troya Müzesi’nin kapılarını açtığı 2018 yılında, domates tarlasından Müzeye gelerek, şalvarları ile poz veren köylülerin fotoğrafı gündem olmuştu. İkonikleşen görüntülerin verildiği 10 Ekim gelenek haline getirildi ve 6 yıl sonra düzenlenen müüze gezisine şalvarları ile katılan köylüler o tarihi anları yeniden yaşadı. 
Tarih 10 Ekim 2018’i gösterdiğinde, Troya’nın UNESCO Kültür mirası listesine girmesinin 20. Yılı dolayısı ile 2018 ‘Troya yılı’ ilan edildi. Bu  önemli yıldacoşkulu etkinlikler gerçekleştiriliyordu. 2018 Troya yılında, yıllardır beklenen ama bir türlü açılamayan dünyanın en güzel  mimarisine sahip  Troya Müzesi de kapılarını bu tarihte açılıyor. Tarihi anların yaşandığı o gün,  domates tarlasından çıkıp yeni açılan müzeyi ziyarete gelen müzenin çevresindeki köylüler  yöresel kıyafetleri ve şalvarları ile dikkat çekti. Tarladan açılışa gelerek şalvarları ile poz veren köylüler,  şalvarlı fotoğrafı ile  müze açılışının en ikonik görüntüsü vermişler ve hem yerel hem de ulusal basında olduğu kadar sosyal medyada da geniş yankı buldu. 

İkonik fotoğraf bir geleneği başlattı
Troya topraklarına kök salmış tarihin fotoğrafı üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala akıllarda olması, müzede bir geleneği daha başlattı.  Yeni açılan bir müzeyi ziyaret değil de, adeta  doğumu uzun süre beklenen bir bebeğin  dünyaya gelişini kutlamak için o gün Müzeye sahip çıkan köylüler  10 Ekimde yeniden şalvarlarını giyerek o ilk güne adeta geri döndüler.  Tevfikiye Muhtarlığı ile Müze Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen 10 Ekim buluşması bu yıl da gerçekleştirildi. Şalvarlarını giyen köylüler, Troya Müzesini ziyaret ederek ilk günkü heyecanla tarihi müzedeki eserleri incelediler. Şalvarlı fotoğrafları yineleyen köylüler,  Troya Antik kenti ve Müzesinin sadece Tevfikiye’nin, Halileli’nin, Kumkale’nin, Kalafat’ın, Çıplak’ın, Yeniköy’ün, Çanakkale’nin, değil, tüm Anadolu’nun Müzesi olduğunun bir kez daha gösterdiler. 

Eroğlu : 'Çanakkale’nin Potansiyelini Harekete Geçirmeyi Amaçlıyoruz' Eroğlu : 'Çanakkale’nin Potansiyelini Harekete Geçirmeyi Amaçlıyoruz'

D69Cc0A4 75B4 4D31 A318 Eac793Ed4F5FD57D8Ad2 812F 4D3F 89C7 35A2F1C5720F

Muhabir: Cuma Deren