Doğal yayılışı Anadolu dan Portekiz’e kadar tüm Akdeniz sahil kesimleri boyunca yayılan, dolayısı ile Çanakkale’de neredeyse her tarafta gördüğümüz kozalaklarındaki fıstıklarında bulunan E vitamini ile şifa dağıtan kozalak fıstık çamı ile ilgili Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan önemli bilgiler verdi. Kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla, Çanakkale’nin doğasını tanıtan Akkan bu seferki bilgi dolu paylaşımında fıstık çamına yer verdi. Çanakkale’de her yerde rastladığımız ve rahatlıkla gördüğümüz bu ağaç ile ilgili paylaşımda bulunan Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan “Akdeniz İklimi etkisinde olan alanlar olup deniz seviyesinden 600 m'ye kadar bir yükselti kuşağında doğal yetişirler. Ülkemizde Bergamaz, Kozak Fıştıkçamının optimum yayılış alanıdır. Biga Yarımadası ve Çanakkale’de ormanlar, Parklar , yol boyları vb. gibi alanlarda bolca bulunmaktadır. 25 metreye kadar boy ve 1,5 metre çap yapabilen bir ağaçtır. Tepe tacı çok geniş, yayılmış ve hafif kubbemsidir. Çok sayıda inceden kalına değişen, yatay ve yukarı doğru uzanan dalların oluşturduğu tepe tacı uçlarda çok sayıda yaprakla sonlanır. Şemsiye şeklindeki tepe yapısı ile diğer çam türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Tohumları mayıs ayı gibi döllenerek 3 yılda olgunlaşır. 1 yıl Mayısta döllenen kozalak kasım aralık aylarında ceviz büyüklüğünde olur. 2. Yıl sonu normal büyüklüğüne ulaşır. 3. Yıl sonunda kozalak olgunlaşıyor. Sade olarak yenilebildiği gibi en çok İrmik tatlısı ve biber dolmasında kullanılmaktadır. İç Çam Fıstığının kg fiyatı altının gram fiyatı ile işlem görmektedir. Kozalaklar ocak -şubat ayı gibi toplanması fıstıkların lezzeti, rengi, kalitesi, besin değerleri için çok önemlidir. Bu konunun önemini bilmeyen bazı toplayıcılar, daha fazla toplama gayesi ile Eylül aylarından itibaren toplamaktadırlar, bu da meyve kalitesini düşürmektedir” diyerek ağaçla ilgili detaylı bilgiler verdi.
Fıstıklar E Vitamini Deposu
Ağacın, kozalaklarında saklı fıstıkların faydaları ile ilgili de bilgiler veren Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Akkan “ Kozalağının içinden çıkan fıstıklar kırılarak içinden çıkan beyazımsı fıstıklar çok faydalıdır. Doyurucu özelliği ile ön plana çıkan çam fıstığı, geçmişten günümüze sağlığın sembolü olarak tercih edilir. Çinko, magnezyum, E vitamini ve manganez bileşenlerine sahip olup zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Kabızlığı önlemede etkili olan besin kaynağı güçlü, zinde hissettirebilir. Sağlıklı yağlar dâhil olmak üzere magnezyum ve protein değerleri ile kalp krizi ya da şeker hastalıkları riskini azaltabilir. Günde 2 yemek kaşığı saç sağlığını, cilt sağlığınızı, kalp ve sindirim sisteminizi korumaktadır. Bulunduğumuz bölge ki bu muhteşem güzellikte ki bu ağacı tanıyalım. Şemsiye formunda ki yapısı ile yaz aylarında altında oturduğumuz, piknik yaptığımız bu ağacı tanıyalım” dedi.