Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı  Op. Dr. Kıvılcım Dağtekin, çağımızın en çok ölümlere neden olan meme kanseri ile ilgili önemli bilgiler verdi. 
Meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkan çağımızın en sık görülen ölümcül hastalıklarından biri olan Meme kanserine farkındalık oluşturmak amacı ile Ekim ayı ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinliklerle farkındalık oluşturuluyor. Çağımızın en çok görülen ve erken teşhisi yapılmayınca tedavi süreci zorlaşan hastalıklardan biri olan meme kanseri ile ilgili Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı  Op. Dr. Kıvılcım Dağtekin, önemli bilgiler verdi. 

“Her 20 çocuktan 1’i kekemelik ile karşı karşıyadır” “Her 20 çocuktan 1’i kekemelik ile karşı karşıyadır”

Op. Dr. Kıvılcım Dağtekin, yaptığı açıklamada 20 yaş ve üzeri tüm kadınları muayeneye davet ederken, erken tanının hastalığı önlemedeki önemine değimdi. Op. Dr. Dağtekin “Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda görülen en sık kanser türüdür.  Kansere bağlı ölümlerde de meme kanseri ilk sıralarda yerini almaktadır.  Meme kanserinde erken tanı, tedavide başarının artmasını arttıran en kritik faktördür.  Erken tanı ise mamografi ve düzenli doktor kontrolleri ile mümkündür.  Özellikle 40 yaş üstü kadınların düzenli olarak meme taramalarını yapması, kanserin erken evrede yakalanmasında çok önemli bir rol oynar.  Ayrıca kendi kendine yapılan meme muayenesi de  meme dokusundaki değişimlerin fark edilmesini sağlar.  Bu da yine hastalığı erken evrede yakalayıp, tanı ve tedavi şansını arttıran  yöntemlerden bir tanesidir.  O nedenle 20 yaş üzerindeki herkesin, ayda bir kez yapabileceği kendi kendine meme muayenesi,  hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Sevgili kadınlar, biliyorum ki çoğu zaman korkudan,  kimi zaman yoğunluktan bu konudan kaçıyorsunuz. Ancak bu kontroller meme kanserini erken evrede fark etmenin en güçlü yoludur. Unutmayın ki hepiniz çık değerlisiniz ve kendinize ayıracağınız minicik bir zaman  hem sizin hem de sevdiklerinizin hayatına dokunacaktır” dedi.

Muhabir: Cuma Deren