Etkinlik, Çanakkale Valiliği binası önünden başlayan ve geniş bir katılımla devam eden bir yürüyüşle başladı. Katılımcılar, vatan uğruna canlarını feda eden gazileri anmak için yürüyüş boyunca saygı duruşunda bulunarak ve Türk bayraklarını dalgalandırarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Törenin açılışı, çelenklerin sunulmasıyla yapıldı. Ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı hep birlikte okundu. Törende, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Erol Günaydın, duygusal bir konuşma gerçekleştirdi. Günaydın, konuşmasında, "Trablusgarp’ta, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta kanıyla vatan toprağını süsleyen ecdadın torunları gazilerimiz. Çanakkale’de herkes gazi ve şehit torunudur. Torunu olduğumuz bu kutlu milletin beylikten devlet kuran Osmanlı gibi cesur, çağ açıp çağ kapatan Fatih kadar kararlı, anka kuşu gibi küllerimizden doğmamızı sağlayan Mustafa’sı ve daima bir kahraman, bir gaziyiz" ifadelerini kullandı.

Çanakkale'de görüntü kirliliği tarihe karışıyor Çanakkale'de görüntü kirliliği tarihe karışıyor

Günaydın, gazilerin, vatan ve millet sevgisiyle hareket eden, canlarını ortaya koyan kahramanlar olduğuna vurgu yaparak, "Bizim muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda, cesaret ve yiğitliğimiz ise şanlı Türk tarihimizde mevcuttur" dedi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi unvanının verilişinin 103. yıl dönümünde tüm gazilere ve şehitlerin ailelerine şükranlarını sundu.

Törene, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Erol Günaydın, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik, gazilerin ve katılımcıların vatan sevgisini, birlik ve beraberliklerini bir kez daha gösterdiği anlam dolu bir gün olarak hafızalarda yer etti.

Törenin ardından katılımcılar, gazilerle birlikte fotoğraflar çektirerek anı ölümsüzleştirdi. Bu anlamlı gün, geçmişten gelen kahramanlıkların ve fedakarlıkların unutulmadığını bir kez daha ortaya koydu.

Muhabir: Ogün İnal