Yaz mevsiminin gelmesiyle Çanakkale’de biber ve domates hasadı yapılırken, kavurucu sıcakların altında geleneksel yöntemlerle salça yapımı da başladı. Çanakkale’deki kadınlar ve köylüler, topladıkları biber ve domatesleri özenle seçiyor ve yaz kış tüketecekleri salçaların yapımına başlıyor. Büyük bir emekle hazırlanan salçalar sofralara doğallık ve lezzet katıyor.
Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Hacıpehlivan köyünde de salça hazırlıkları yoğun bir şekilde sürüyor. Topladıkları ürünleri kazanlarda kaynatan köy halkı, birlikte çalışarak dayanışmanın ruhunu da yaşıyor. Yüzyıllardır devam eden bu geleneği yaşatmanın mutluluğunu yaşayan köy halkı, hem sağlıklı hem de lezzetli ürünlerini sofralarına taşıyor.
Çanakkale’nin her yerinde yaşanan ve geçmişten günümüze taşınarak kültürel mirasımız olan bu emek dolu sürecin ardından, bölge halkı geleneksel yöntemlerle hazırladıkları salçaların benzersiz lezzetini yaşatmaya devam ediyor.