1992 yılında BM Genel Kurulu tarafından ilan edilmesi ile 3 Aralık her yıl Dünya Engelliler günü olarak kutlanıyor. Engelli bireylerin sorunlarının anlaşılmasını teşvik etmeyi ve engelli kişilerin onuru, hakları ve refahı için harekete geçirmek amacı ile her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan dünya engelliler günü Çanakkale’de de düzenlenen törenle kutlanırken, engelli bireylerin sorunları da bir kez daha dile getirildi. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen programa Rektör Cüneyt Erenoğlu, Kent Konseyi Başkanı Halit Kubilay Fırat, engelli dernek yöneticileri ve engelli bireyler katıldı.
Çelenklerin konulması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan ve engelli haklarına dikkat çekerek, engelli aylıkları ve haklarında yaşanan sorunları da dile getiren Altınokta Körler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Nagihan Çetin “Engelli olmayı ya da engelli doğmayı biz kendimiz seçmedik. Ülkemizdeki engelli nüfusun yüzde 90’ından fazlası istihdam ve eğitim olanaklarından yokundur. Toplam nüfusun yüzde 12’si oluşturduğu halde ulusal gelirin onda biri engelliler için harcanmaktadır. Kentlerimiz, açık alanlarımız, konutlarımız ve toplu taşıma araçlarımız, engelliler yok sayılarak planlanmaktadır. Haklara, hizmetlere, meskenlere ve bilgiye erişebilmemizin önünde halen engeller bulunmaktadır. Toplumumuzda engellilere yönelik ayrımcılık, değer yargıları, tutum, davranış ve uygulamalar son derece yaygındır. Ücretsiz ya da indirimli tarifelere, sosyal yardımlara dayanan sosyal iklimi, acil bakım himaye ve yardıma muhtaç engelli imajının doğmasına yol açmaktadır. Bu sayede engelliler halkın çoğu tarafından hak öznesi olan eşit kişiler olarak değil, bakılması, korunması ve yardım edilmesi gereken zavallı kişiler olarak görülmektedir” ifadelerini kullandı
Eşit hak ve fırsatları istiyoruz
Siyasi partilere de seslenen ve engelli bireylerin haklarını iyileştirmek için çağrıda bulunan Altınokta Körler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Nagihan Çetin “Çağdaş Demokrasilerin önemli özelliği olan karar alma süreçlerine katılım hakkı yok sayılmaktadır. Engelli çocuklar ve kadınlar her türlü şiddet ve kötü muameleye karşı korumasız kalabilmektedir. Engelli sorunları, engelli örgütlerin yoğun mücadelesi sayesinde elde edilen bazı kazanımlarımız da son yıllarda elimizden alınmakta. Zaten son derece kısıtlı olan çeşitli koşullara bağlanan engelli aylıkları, evde bakım hizmetleri kesilmektedir. Yürürlükteki sağlık kurulu raporları yönetmeliği nedeni ile önemli hak kayıpları yaşanmaktadır. Bu olumsuz zincir uzayıp giderken, bu olumsuz gidişe sesimiz yettiğince dur diyor, tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz. İktidar ve muhalefet partileri ile tüm siyasal partilere sesleniyoruz; Bizler himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara fırsatlara ve olanaklara sahip başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz” dedi.