Kalbi ve damar sistemini olumsuz etkileyen kalp ve damar hastalıkları (kardiyovasküler hastalıklar), farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen geniş bir hastalık yelpazesini kapsıyor. En yaygınları arasında koroner arter hastalığı (kalp damarlarının tıkanması), kalp yetmezliği, aritmi (kalp ritim bozuklukları) ve kalp kapak hastalıkları bulunuyor.

Sonbaharda alerjik egzamaya dikkat Sonbaharda alerjik egzamaya dikkat

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre kalp damar hastalıkları, dünya genelindeki engellilik ve ölümlerin önde gelen nedenidir ve her yıl yaklaşık 18 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Ülkemizde de benzer bir durum söz konusu olup Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre ölümlerin yüzde 33,4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumlu.

29 Eylül Dünya Kalp Günü münasebetiyle bilgilendirme yapan Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuz Yaşar Sarıgül şu ifadeleri paylaştı; “Kalp ve damar hastalıkları için en önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasında görülen kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini göstermektedir. ​Kalp sağlığınız için sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için, hareket edin. Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun. Aile hekiminize başvurun, kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın!” 

Kaynak: Haber Merkezi