Taşınmaz ilanlarında artık zorunlu olacak! Taşınmaz ilanlarında artık zorunlu olacak!

Çanakkale’de de var olan, yıllardır doğanın bir parçası olan Ahlat ağacı, mucizevi meyvesi ile sağlık deposu. 
Anadolu’nun her karış toprağında yetişen halk arasında  çakal armudu, yaban armudu olarak da bilinen Ağlat Ağacı,  meyvesi ile tam bir sağlık kaynağı. A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinko gibi mineraller bakımından zengin mineraller içeren  ağacın meyvesi, zehirli haşere sokmalarında meydana gelen zehrin etkisini yok edcek kadar şifalı bir meyvesi olan ahlat ağacı meyvelerini toplamanın ise tam zamandı. Hem yaş hem kuru olarak da tüketilebilen bu meyve  deta sağlık taşıyor. Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın filmine ilham olan bu mucizevi ağacı bir de Orman Yüksek Mühendis ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Akkan anlattı. 
Akkan Mucize ağaç  ve meyvesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Ahlat Ağacı; yaşamın, kültürün, hayatın anlamı olup, filmlere bile konu olan bir varoluş Ağacıdır.  Şifa kaynağı olan meyvelerinin toplanarak yiyeceğimiz tam zamanıdır. Meyvelerinden  marmelat ve kompostosu yapılır. Turşusu ve Sirkesi de çok faydalıdır. Ahlat ağacı aslında yabani bir armut çeşididir. Ağırlıklı olarak ahlat olarak bilinmesine rağmen bazı yörelerde, çakal armudu, yaban armudu gibi isimlerle de anılır.  İdrar sökücüdür. İshal kesicidir. Zehirli haşere sokmalarında meydana gelen zehrin etkisini yok etmektedir. Kalbin çalışma işlevinin kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Kanı sulandırma özelliği ile tüm damarlara, kalp rahatsızlıklarına, astım problemlerine, diş eti rahatsızlıklarına, bağırsak düzensizliklerine iyi gelmektedir” dedi. 

Anadolu İnsanına Karakter Veren Ağaç 
Muhteşem Güzellikte ki Ahlat Ağacı;  varlığı ile,  gölgesi ile, tarla çalışanların altında dinlenmesi  yemek yemeleri ve sohbet etmeleri ile meyvesi ile turşusu ile  sirkesi ile kuşlara ve yaban hayvanlarına beslenme ve barınak olması ile anıları ile kısacası varlığımızın,  kültürümüzün bir parçası,  bir var oluş  Ağacıdır. Ahlat ağacı, Anadolu insanının karakterine benzetilerek, sabır ve dayanıklılık ile özdeşleştirilir. Birçok Anadolu köylüsü, yaşamlarında bir ahlat ağacıyla özdeşleşir ve göç yollarında ayrılırken bu ağacın hüznünü içlerinde taşırlar. Anadolu’da yaygın olarak yetişir. Yüzlerce yıllık ömrü vardır. Ahlat ağacı lezzetiyle ve faydalarıyla bilinen ve yaygın olarak tercih edilen bir türdür. Yabani bir armut türü olarak bilinen Ahlat, Çakal Armudu veya Çördük gibi isimlerle de bilinmektedir.

Sağlık Deposu Meyveler Verir 
  Gölgesi kadar meyvesinin de hem insana hem de doğaya faydalı olduğunu dile getiren Mehmet Akkan “ Ahlat, dikenli bir ağaç türüdür ve gülgiller familyasına aittir. Ahlat ağacı tohumu hayvanlar tarafından taşınarak doğada kendi kendine yetişebilmektedir. Ağaçta yetişen ahlat meyvesinin de insan sağlığı açısından bir çok sağlık sorununu ortadan kaldırır. Ahlatlar ağaçtan toplandıktan sonra hem tazeyken yenebildiği gibi hem de kurutularak yenebilir Halk arasında yaban armudu olarak da bilinir. Ahlat ağacı, Özellikle bozkır ve dağlık bölgelerde yaygındır. Ahlat, kuraklığa ve susuzluğa oldukça dayanıklı bir ağaçtır. Bu nedenle, verimsiz topraklarda bile yetişebilir. Ahlat ağacı, Türkiye'nin en eski ağaç türlerinden biridir.  Ahlat ağacının meyveleri, A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Toplamak için tam zamanı.   Yaban Hayvanları bu meyveyi severek yerler böylece kışa hazırlıklı girerler. Ayrıca bize et, süt, peynir veren koyun, Keçi, inek tarafından sevilerek yenilmektedir” dedi.  

Ağaçları Aşılamayın 
Köylülere ve ağaçları aşılamaya çalışanlara da seslenen ve ağacın doğallığını koruması gerektiğine vurgu yapan  Mehmet Akkan “Ahlat Ağaçları orman ve merada ise lütfen aşı yapmayınız. Çünkü Doğada bulunan ve evleri olan mera ve ormanda yaşayan yaban hayvanları Ahlat Ağacı meyveleri ile beslenmektedir. Köylerde ve İlçelerde bazı aşı severler Ahlat Ağaçlarına gönüllü aşı yapmaktadırlar. Aşıyı kendi mülkünüzde ki ağaçlara yapılması daha uygun olacaktır.    Çanakkaleli yönetmen Nuri Bilge Ceylan ‘Ahlat Ağacı’ Filmini,  Çanakkale ve Çan  da çekmiştir. Bu film   Cannes Film Festivalinde birçok ödül almıştır” dedi. 

93024625 22F1 4Ddd 9B78 5363A6Ce2Ac5

Muhabir: Cuma Deren