Tatbikat, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda AFAD ile katılımcı ülkelerin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Afet ve acil durumlarda hızlı ve etkili müdahalenin önemini vurgulayan tatbikat, sağlık müdahaleleri, arama ve kurtarma, tahliye, güvenlik, trafik yönetimi, ve barınma faaliyetleri gibi çeşitli senaryoları içeriyordu. Bu çalışmaların yanı sıra, katılımcı ülkeler arasında koordinasyon, eğitim ve tecrübe paylaşımının artırılması da amaçlandı. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk tatbikatın başarılı olduğunu belirterek, ‘’Ben ekibim, ülkem adına çok gururluyum. Şuanda da sahada Libya’ya destek veren büyük bir sağlık ordusu var. UMKE’miz maalesef ki ülkemizde yaşanan afetlerde çok tecrübe kazandı. Ama bu tecrübeyi dünyanın her yerinde göstermek için ekibimiz her zaman hazır. Bu tatbikatlar sayesinde gücümüze güç kattık” dedi.
Çok Sayıda Ülke Katıldı
Tatbikata Azerbaycan, Almanya, Portekiz, Finlandiya, Romanya, Estonya ve Polonya gibi farklı ülkelerden toplamda 2 bin 446 personel ve 202 araç katıldı. Bu uluslararası işbirliği, afet durumlarında uluslararası ekiplerin bir araya gelerek hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etme yeteneklerini artırmak için büyük bir önem taşıyor.
‘’Organizasyona Ev Sahipliği Yapmak Bizi Çok Onurlandırdı’’
Tatbikat sonrası değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Tatbikatı özetlemek gerekirse tek kelimeyle mükemmel geçti. 5 gün gözüken tatbikatın özellikle hazırlığı 1,5 yıla aşkın bir süredir gerçekleştiriliyordu. 7’den fazla ülkenin katıldığı, 50’den fazla şehrimizden arkadaşlarımızın destek verdiği toplam 2 bin 500 kişilik büyük bir tatbikat gerçekleştirdik. Avrupa Birliği tarihinin en büyük medikal tatbikatı oldu. Büyük bir organizasyondu, 60’tan fazla operasyonu başarıyla sahneledik. Deniz, kara, hava ambulanslarımızı, helikopterlerimizi kullandık. Yabancı dostlarımızı, sağlıkçılarımızı ağırladık. Azeri dostlarımız da bizle birlikte sahada aktif olarak görev yaptılar. Çanakkale olarak, Sağlık Bakanlığı olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak bizi çok onurlandırdı. Bugün de kapanışını gerçekleştirdik ve bütün katılanlardan tam puan aldık. Ben ekibim, ülkem adına çok gururluyum. Şuanda da sahada Libya’ya destek veren büyük bir sağlık ordusu var. UMKE’miz maalesef ki ülkemizde yaşanan afetlerde çok tecrübe kazandı. Ama bu tecrübeyi dünyanın her yerinde göstermek için ekibimiz her zaman hazır. Bu tatbikatlar sayesinde gücümüze güç kattık” dedi.
‘’Şuan arkadaşlarımız Libya’dalar’’
Ekiplerin yardım için Libya’da olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Birim Sorumlusu Serkan Demirci, “Yaklaşık 75 kişilik bir yabancı ekibin koordine ettiği, yönettiği çok büyük çaplı bir tatbikat. Kendilerinin ifade ettiğine göre Avrupa’nın, MODEX’in yapmış olduğu bugüne kadar ki en büyük tatbikat. Biz buradaki tatbikat içerisinde bir afeti de yaşamış olduk. Tatbikat için burada bulunan sayın değerli başkanımız Şükrü bey, genel müdür yardımcılarımız ve UMKE personeli arkadaşlarımızın bir kısmını buradaki envanterimizle birlikte Libya’ya çok hızlı bir şekilde yolcu ettik. Şuan arkadaşlarımız Libya’dalar. 160 UMKE personeliyle yaklaşık 20’den fazla araçla, 10 ambulansla, 2 sahra hastanesi, 8 EMT-1 seviyesinde sahra hastanesiyle birlikte 160 kişiyle şuanda Libya’da hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.
Bugün gerçekleştirilen kapanış etkinliği ile MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatı başarıyla sonlandı. Tatbikat, uluslararası düzeyde afet müdahalesinin koordinasyonunu ve işbirliğini teşvik etme amacını bir kez daha gözler önüne serdi.
Haber: Şahver Banu Çağlak
Editör: Boğaz Gazetesi