Denizin hem yüzeyinde hem de derinliklerinde hızla yayılmaya başlayan bu yapışkan ve yoğun tabaka, bölgede balıkçılık, turizm ve su altı yaşamı açısından ciddi tehdit oluşturuyor.

Deniz Kirliliği Geri Döndü

Uzmanlar, müsilaj oluşumunun temel nedenlerinin hâlâ varlığını sürdürdüğüne dikkat çekiyor. Atık suların denize kontrolsüz bir şekilde boşaltılması, sanayi kaynaklı kirlilik, artan deniz trafiği ve iklim değişikliği gibi unsurlar, Marmara Denizi başta olmak üzere Çanakkale kıyılarında da ekosistemi tehdit eder boyuta ulaştı.

Çanakkale’de açık otopark alanında çalışmalar sürüyor Çanakkale’de açık otopark alanında çalışmalar sürüyor

2020 yılında yaşanan büyük çevre felaketi hafızalardaki tazeliğini korurken, o dönemde olduğu gibi bu yıl da müsilajın deniz yüzeyinde yoğun beyaz ve yapışkan tabakalar oluşturduğu gözlemleniyor. Bu durum hem deniz canlılarının yaşam alanlarını kısıtlıyor hem de turizm ile balıkçılık faaliyetlerini olumsuz etkiliyor.

Çevrecilerden Acil Çağrı

Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Boğaz’daki duruma dikkat çekerek, Kilitbahir İskelesi ve çevresinde müsilajın ciddi boyutlara ulaştığını belirtti. Tonka, “Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu olarak, denizlerin temiz kalması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Denizi kirleten yerel yönetimlere yaptırım uygulanmalı. Boğaza akan tüm dereler, çaylar ve akarsular denetlenmeli, kirlilik oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalıdır,” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında amatör balıkçılara da seslenen Tonka, “Balık neslinin tükenmesiyle birlikte amatör balıkçılığın da zamanla sona ereceği açıktır. Bu nedenle balıkçılar başta olmak üzere herkes çevreyi koruyucu önlemleri almalı ve çevreyi kirleten unsurlarla mücadele etmelidir,” dedi.

"Başka Çanakkale Yok" Vurgusu

Tonka, tüm vatandaşlara çevre konusunda daha duyarlı olmaları çağrısında bulunarak sözlerini şu şekilde noktaladı: “Başka Çanakkale ve başka bir Çanakkale Boğazı yok. Denizimizi kirletmeyelim. Doğayı korumak hepimizin sorumluluğu.”

Müsilajın Çanakkale Boğazı’ndaki yayılımının önlenebilmesi için yetkililerin alacağı önlemler ve toplumun duyarlılığı büyük önem taşıyor. Bölge halkı ise denizin eski berraklığına kavuşması için kalıcı çözümler bekliyor.

Muhabir: Murat Yüksel