Dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olarak kabul edilen ve Büyük İskender'in Pers İmparatorluğu'na karşı zafer kazandığı Granikos Savaşı’nın tarihi alanı, yaklaşık 20 yıllık detaylı çalışmaların ardından bulundu. Büyük İskender Kültür Rotası ve Granikos Tarihi Savaş Alanın çevre düzenlenmesi projesi kapsamında toplantı düzenlendi. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Projenin Bilimsel Danışmanı ÇOMÜ İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, ilçe belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, turizm sektör temsilcileri katıldı.

1C1C36A1 5Cea 4625 85D6 59937F8081B6Çanakkale'nin Biga ilçesi ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilen bu alan, 2 bin 400 yıllık tarihiyle turizm için önemli bir destinasyon olma yolunda ilerliyor. Milattan Önce Mayıs 334’te Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında gerçekleşen Granikos Savaşı, İskender'in Asya seferindeki üç büyük zaferinin ilki olarak biliniyor. Bu savaş, yalnızca askeri bir başarı değil, aynı zamanda Büyük İskender’in dünya tarihindeki liderlik kariyerinin başlangıcı olarak da büyük önem taşıyor. Granikos Savaşı'nın gerçekleştiği alan, tarih boyunca birçok seyyah ve arkeologun ilgisini çekmiş ancak bugüne kadar kesin olarak tespit edilememişti.

Iskender 1

20 Yıllık Araştırmanın Sonucu: Granikos Savaş Alanı Bulundu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, 20 yıl önce başlattığı çalışmaları nihayete erdirdi. 150 yıldır keşfedilmeye çalışılan bu tarihi savaş alanını bulmak amacıyla Biga ve çevresinde yüzey araştırmaları yürüten Körpe, bu yıl yapılan detaylı incelemelerle Granikos Savaş Alanı’nı ortaya çıkarmayı başardı. Alanın tespit edilmesiyle birlikte, Türkiye'nin arkeolojik zenginliklerine bir yenisi daha eklenmiş oldu.  Projenin bilimsel danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Şimdiye kadar yaklaşık 150 yıldan bu yana aranan güzergahı, antik yerleşim alanını tespit ettik. Bu güzergahtan İskender’in Granikos Savaşı’na hangi rotadan ulaştığını bulduk. Bölgede yaptığımız araştırmalarda antik kaynakları da çok dikkatli okuyarak, yorumlayarak savaşın aşağı yukarı tam olarak nerede olduğunu, hangi köyler arasında olduğunu, ovanın tam olarak neresinde olduğunu bulduk. Burada yaptığımız sunum ile hem buradaki savaşı, savaş alanındaki tespitlerimizi ve ayrıca en önemlisi İskender’in bu savaş alanına Çanakkale’den Biga’ya doğru yaptığı seferde uğradığı güzergahları bir kültür rotası olarak tespit ettik” dedi.  Prof. Dr. Körpe konuşmasının devamında şunları da söyledi.

“Dünya tarihinin en önemli askerlerinden biri olan Büyük İskender’in en önemli savaşlarından birisi Çanakkale’de olmuştu. Bu savaş günümüzde Çanakkale’nin yaklaşık 100 kilometre doğusunda Biga Ovası’nın ortasından geçen, eski çağlarda Granikos ırmağı olarak bilenen çayın kenarında olmuştu. Bu savaş Büyük İskender’in en önemli savaşıdır. Çünkü bu savaştan sonra İskender buradan yola çıkarak Batı Anadolu’yu, daha sonra da Hindistan’a kadar bütün Asya’yı fethetti. Onun bu savaştaki başarısı sadece İskender için değil aynı zamanda dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından olmuştur. Granikos savaş alanıyla ilgili bizim yaklaşık 20 yıl önce başlattığımız bir çalışma vardı. Ayrıca son 3 yılda savaş alanını bulmaya yönelik çalışmalar, araştırmalar devam ediyor. En son bu sene bu savaş alanının tam olarak neresi olduğunu tespit etmeye yönelik çok önemli bilgilere ulaştık. Bunlardan en önemlisi İskender’in bu savaş alanına gelirken uğradığı ve kamp yaptığı güzergahların tespitiydi. Şimdiye kadar yaklaşık 150 yıldan bu yana aranan böyle bir güzergahı, antik yerleşim alanını tespit ettik. Bu güzergahtan İskender’in Granikos Savaşı’na hangi rotadan ulaştığını bulduk. Bölgede yaptığımız araştırmalarda antik kaynakları da çok dikkatli okuyarak, yorumlayarak savaşın aşağı yukarı tam olarak nerede olduğunu, hangi köyler arasında olduğunu, ovanın tam olarak neresinde olduğunu bulduk. Burada yaptığımız sunum ile hem buradaki savaşı, savaş alanındaki tespitlerimizi ve ayrıca en önemlisi İskender’in bu savaş alanına Çanakkale’den Biga’ya doğru yaptığı sefer de uğradığı güzergahları bir kültür rotası olarak tespit etmeye çalışıyoruz. İskender’in Çanakkale’nin hemen yanından Özbek köyü ovasından başladığı, daha sonra doğuya doğru hareketle Umurbey, Lapseki ve sonra dağları aşarak Biga Ovası’na indiği, Granikos çayına ulaştığı bu rotayı tam olarak tespit ettik”

Büyük Iskender 2

Turizm Rotasına Büyük İskender Eklenecek

Büyük İskender’in seferlerini takip eden kültür rotaları, dünya genelinde tarih meraklılarının ilgisini çeken popüler destinasyonlardan biri. Granikos Savaş Alanı’nın turizme kazandırılmasıyla, Çanakkale’nin bu rotaya önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Çevre düzenlemesi ve bilgilendirici panoların yerleştirilmesiyle, ziyaretçilerin tarihi olayları daha iyi anlayabileceği bir alan oluşturulması planlanıyor.

Çanakkale’de öğrenciler tarlaya tohum saçtı Çanakkale’de öğrenciler tarlaya tohum saçtı

Muhabir: Ogün İnal