Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda, gelen ziyaretçilere yıllardır Çanakkale ruhunu aşılayarak Çanakkale Destanı'nı aktaran Alan Kılavuzları için bir devir son buldu. Anayasa Mahkemesi'nin 6546 sayılı Alan Kılavuzluğu Kanunu'nu iptal etmesi ile birlikte Alan Kılavuzluğu görevi artık yapılmayacak. 1 Ağustos tarihinden itibaren yeni yasal düzenleme için verilen sürenin dolmasının ardından 206 alan kılavuzu görevden ayrıldı.

İptal edilen yasa hakkında açıklamalarda bulunan Kent Şurası Dernek Başkanı araştırmacı-yazar Bünyamin Nami Tonka, "Bizler 2004 yılından bu yana yirmi yıldır Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığına bağlı olarak görev yapan Alan Kılavuzları olarak büyük bir şevk ve iştiyakla görev yapan Alan Kılavuzlarıyız...Alanda çalışmaya başladığımızda hukuki yönetimimiz olarak Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü olarak faaliyet gösteren  "Tarım ve Orman Bakanlığı" na bağlı bir kamu kuruluşunun alt hizmet birimi ve  yine kanunla kurulmuş  bir oluşumun parçalarıydık.  Bu dönemde, Tarihi Alan'a gelen yüzlerce otobüslük ziyaretçilere, yöre hakkında doğru bilgilerin verilmesi, milli birliğimizi tesis edecek söylemlerin geliştirilmesi için kamu yönetiminin uyguladığı Milli Parklar Kılavuzu Yönetmeliğine göre, bu yönetmeliğin Çanakkale Tarihi Milli Park Alanı'na uyarlanmasıyla oluşturulan ve çok iyi sonuçlar veren bir uygulama olarak, yirmi yıllık bir geçmişe sahip, bir otorite çalışması olarak günümüze kadar gelinmiştir... Bu dönemde, altı farklı kurs düzenlenmiş ve toplamda on sekiz haftalık bir eğitim yapılmıştır. Bu eğitimlerde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Akademik kadrosu gerekli bilimsel dersleri vermişlerdir. Türkiye'nin hiçbir yerinde, bu kadar teferruatlı bir eğitim çalışması yapılmamıştır... Bu eğitim çalışmaları sonucunda, bilginin coğrafyayla uygun olması için ziyaret yerleri tanıtım çalışmaları da yerinde görülerek  bilgi aktarımı yapılmıştır. Ayrıca, çok uç noktalarda  soru geldiğinde de bilgi verebilmek için yürüyerek belli güzergâhlarda alan tanıması çalışması yapılmıştır. 
Bunlardan bazılarını da kamuoyunun bilgisine sunmak için aktarmak isteriz... 
1- Topçamlar- Arıburnu yürüyüşü.
2-Soğanlıdere-Morto Koyu.
3-Keçideresi-Seddülbahir.
4-Akbaş-Eceabat.
5-Gözetlemetepe Şehitliği-Kanlıdere Şehitliği-Alçıtepe
6-Yukarı Kapanca-Büyük Kemikliburnu. 
7-Anzak Koyu- Lalababatepesi- Büyük Anafarta Köyü. 
8-Bigalı Köyü- Conkbayırı. 
9- 57.Alay yürüyüş güzergâhı. 
10-Kumkale- Yeniköy. 
11-Asya tarafı tabya ve şehitlikler. 
12-Küçük Anafarta - Softatepe- Azmak Mezarlığı. 

685A32E2 C7E1 45Fa B702 8782B98Acd3D

Bizler, Alan Kılavuzu ünvanı altında faaliyet sürdüren iki yüz altı kişiyiz (eğitim düzeyi olarak, on yüksek lisans ve  doktora, yüz kadar lisans, doksan altı kadar da ön lisans ve lise mezunu) ve edindiğimiz  bilgileri paylaşmak için de  Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Amatör Spor Kulüpleri Konferans Salonunda da farklı konuların anlatıldığı  on kadar konferans ve eğitim çalışması da gerçekleştirdik... Ayrıca, ilimizde yayın hayatını sürdüren yerel televizyonlarda ve ülke çapında yayın yapan radyo ve televizyonlara davet edildik ve buralarda da  Çanakkale Şehitlerini ve Savaş Alanlarını anlattık... İçimizden otuz kadar arkadaşımız da bu alanla ilgili kitaplar yazdı ve bilime de katkı sundu...  Yine, bu bilgiler üzerine akademik hayata geçip farklı üniversitelerde bilim  hayatını sürdüren öğretim üyesi  ünvanına kadar yükselen arkadaşlarımız da olmuştur..." lfadelerini kullandı.

Tarihi Alan'da  ziyaret edilecek yüz on dokuz yer bulunduğunun altını çizen Tonka, "Ziyaretlerde ise bunların en fazla altı yedi yer görülüp anlatılmakta diğer yerler ise görülememektedir. Alan Kılavuzları, görülmesi gereken yüz on dokuz yeri de anlatacak bilgi birikimine sahiptir. Bu alanı ömrünü vakfetmiş arkadaşlarımız da vardır... Onlardan da geleneksel usta-çırak eğitimiyle de bilgiler alarak üst seviyede donanımlı anlatıcılar olduk...  Biz Alan Kılavuzları olarak, müktesebatımız olan devletimize bağlı, milletimizin hadimi kişileriz. Ülkemizin kuruluş değerlerine saygılıyız... Bu değerlerin gelişmesi için de zaman mefhumu tanımadan çalışmaktayız...Alan kılavuzları olarak şevkle yaptığımız çalışmalar sonucu Tarihi Alan'a gelen  ziyaretçi sayısı artmış ve milletimiz de  daha iyi hizmet almak için bizlere yeni sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumlulukları yerine getirmek için ülkemizin her yerinden gelen konferans taleplerini de yerine getirmişlerdir.  Bu kerre, Türkiye'nin her yerinde faaliyet gösteren Turist Rehberleri Kanunu düzenlemesi yapılırken bizlerin faaliyetini dikkate almayan  kanun çıkarıcının üslup farklılığından dolayı Alan Kılavuzluğu Kanunu ile Turist Rehberliği Kanunu çelişmiş ve Anayasa Mahkemesi bu çelişkinin ortadan kaldırılması için belli bir süre vermiştir. Bu süre dolmadan yeni bir kanun çıkararak Alan Kılavuzluğunun devamının sağlanmasını talep etmekteyiz. Burada, yerel kalkınmanın bir paydaşı olan Alan Kılavuzluğu olmadığı takdirde, yöre turizm açısından, ülkemiz ise milli duruşu besleyen bir kaynaktan mahrum kalacaktır...  Anlatım birlikteliği için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir alt yapının kurulmasını ve mağduriyetin giderilmesi için gereğini arz ederiz" şeklinde konuştu.

90 yaşındaki üç kadından uzun ömrün sırrı 90 yaşındaki üç kadından uzun ömrün sırrı

3Ee32877 F4Af 4C8F 8577 D10De7D4D421A3859B37 3C4F 439B 9F7C 8D7648B96195

Muhabir: Coşkun Balcı