Tüm organları ters olan hasta doktorları şaşırttı Tüm organları ters olan hasta doktorları şaşırttı

Alman-İngiliz akademik yayın şirketi olan Springer Nature tarafından yayınlanan ve prestijli eserlerin yer aldığı ‘The Palgrave Encyclopedia of Disability’ çalışmaları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Başhemşiresi Doç. Dr. Nazan Çalbayram’ın Engelli bireyler ve ailelerinin toplum içinde yaşadığı zorluklara değindiği makaleleri de yer aldı. 

Erişim ve katılım hakkına sahip olmalarına rağmen, sağlık hizmetlerine erişim de dahil olmak üzere fiziksel, iletişimsel ve davranışsal engellerle karşılaşan engelli çocuklar ve aileleri, sosyal hayata katılımlarını etkileyen birçok zorluğu aşmak zorunda kalıyor. Engelli bireyler ve aileler, hayatlarını zorlaştıran ve bir uyum süreci gerektiren önyargı ve damgalanma nedeniyle haksız koşullara maruz kalıyor. Tüm bu zorluklara rağmen ailelerin sağlık için harcadığı çabalara şahit olan ve engelli haklarına ilişkin bilgi dolu bir makale hazırlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Başhemşiresi Doç. Dr. Nazan Çalbayram’ın makalesi uluslararası platformlarda da değer gördü. 

Alman-İngiliz akademik yayın şirketi olan Springer Nature tarafından yayınlanan ve prestijli eserlerin yer aldığı ‘The Palgrave Encyclopedia of Disability’ Çanakkaleli akademisyenin makalesine de yer verdi. Engelli çocuklar ve aileleri topluma entegre olacak ve tüm bireylerle eşit haklara sahip olacak çalışmaların yer aldığı makalede, sorunların belirlenmesi ve önleyici ve düzeltici önlemlerin uygulanması, bilgi ve tavsiyelerin yayılması, danışmanlık ve rehberlik sağlanması ve mimari düzenlemeler için evrensel tasarım ilkelerinin benimsenmesi, engelli çocukların ve ailelerinin yaşamları üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağı çalışmalara yer verildi. Engelli çocukların yaşam kalitesini ve refahını artıracak olan çözüm önerilerinin yer aldığı makale,  akademik çalışma alanlarında da ilgi gördü. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Başhemşiresi Doç. Dr. Nazan Çalbayram’ın başarısına ilişkin ÇOMÜ Hastanesinden yapılan açıklamada “Hastanemiz Başhemşiresi Doç. Dr. Nazan Çalbayram, Springer Nature’ın prestijli eseri ‘The Palgrave Encyclopedia of Disability’  deki  çalışmasıyla bilim dünyasına bulunduğu katkıyla  bizleri gururlandırdı. Doç. Dr. Çalbayram, engelli çocuklar ve ailelerinin sosyal hayata katılımındaki zorlukları ele alarak toplumsal farkındalığa ışık tutuyor. Bu akademik başarısından dolayı kendisini tebrik eder, çalışmalarının devamını dileriz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi